Faktaboks

Montrose

skotsk-gælisk: Monadh Rois

Uttale
måntrˈouz

Montrose er en by i Storbritannia, Skottland, i Angus kommune. Byen ligger ved Montrose Basin, det største bassenget for innlandssaltvann i Storbritannia, om lag 60 kilometer sørvest for Aberdeen. Montrose hadde 11 880 innbyggere ved folketellingen i 2011.

Montrose var opprinnelig en fiskehavn og markedsby som fikk byrettigheter på 1100-tallet, men utviklet seg på 1800-tallet til et populært spa. Byen har ikke lenger funksjon som spa, men er likevel et populært ferie- og turistmål. Produksjon av varer og tjenester for oljeindustrien i Nordsjøen er nå de viktigste næringene for byens økonomi.

Under andre verdenskrig var Montrose treningsbase, flyplass og møtested for allierte piloter, hvilket gjorde byen til bombemål for tyskerne.

Bamse

Bamse var skipshund på minesveiperen Thorodd, en sankt bernhardshund som ble et fredssymbol for nordmenn under andre verdenskrig. Bamse ble født i 1935 og etter å ha tilbragt sine første leveår i Honningsvåg tok skipssjef og hundens eier Erling Hatlo Bamse med seg om bord. Da krigen brøt ut seilte Hafto og mannskapet til England sammen med kong Haakon 7, og etter dette ble Bamse maskot for de norske styrkene og et fredssymbol for de som måtte rømme landet. Bildet av Bamse kledd opp i paradelue ble sendt til nordmenn verden over på 17. maifeiringer og i juletider. Hunden døde sommeren 1944 og ble gravlagt utenfor Montrose nær et fyrtårn, med hodet vendt mot Norge. Rundt 800 skolebarn og besetningene til åtte norske marinefartøyer fulgte Bamse til graven. Fra skotsk side ble det tatt et initiativ til å hedre hunden, en innsamlingsaksjon skaffet 650 000 kroner til en statue på havnen i Montrose, og avdukningen fant sted 17. oktober 2006.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg