Moksa kraftverk er et vannkraftverk ved Tretten i Øyer kommune, Innlandet. Kraftverket ligger i elva Moksa, som er en sideelv til Gudbrandsdalslågen.

Magasin for Moksa kraftverk er fjellvatna Gopolen (979–977 meter over havet), Djupen (917–914 meter over havet), Grunna (881–880 meter over havet) og Våsjøen (873–870 meter over havet). Fra inntaksdammen ved Åkvisla føres vannet i en overdekket rørgate på 3,2 kilometer ned til kraftstasjonen i Tretten sentrum. Fallhøyden er 500 meter. Her utnyttes vannfallsenergien i to like pelton-aggregater, som til sammen yter 15 MW. Midlere årsproduksjon er 45 GWh.

Kraftverket ble satt i drift i 1990 og eies av Gudbrandsdal Energi, men driftes av Hafslund E-CO, som også har en evigvarende uttaksrett på 25 prosent.

Det har vært kraftproduksjon i Moksavassdraget siden 1909. Gamle Moksa kraftstasjon er nå restaurert til kulturformål.

Ved storflommen i 1995 fikk kraftverk og rørgate svært store skader. I ettertid er elveløpet både oppstrøms og nedstrøms for kraftstasjonen bygget om for å tåle store vannføringer.

I henhold til konsesjonsbestemmelsene bekoster kraftverkseier årlig utsetting av over 10 000 settefisk i magasinene og i Lågen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg