Moksa kraftverk er et vannkraftverk beliggende ved Tretten i Øyer kommune, Oppland. Kraftverket ligger i elva Moksa, som er en sideelv til Gudbrandsdalagågen. Hovedvassdrag er Glommavassdraget.

Magasin for Moksa kraftverk er fjellvatna Gopolen (979-977 moh), Djupen (917-914 moh), Grunna (881-880 moh) og Våsjøen (873-870 moh). Fra inntaksdammen ved Åkvisla føres vannet i en overdekket rørgate på 3,2 km ned til kraftstasjonen i Tretten sentrum. Fallhøyde 500 meter. Her utnyttes vannfallsenergien i to like pelton-aggregater som til sammen yter 15 MW. Midle årsproduksjon 45 GWh.

Kraftverket ble satt i drift i 1990 og eies av Gudbrandsdal Energi AS. Det har vært kraftproduksjon i Moksavassdraget siden 1909. Gamle Moksa kraftstasjon er nå restaurert til kulturformål.

Ved storflommen i 1995 fikk kraftverk og rørgate meget store skader. I ettertid er elveløpet både oppstrøms og nedstrøms kraftstasjonen bygget om for å tåle store vannføringer. I henhold til konsesjonsbestemmelsene bekoster kraftverkseier årlig utsetting av over 10 000 settefisk i magasinene og Lågen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.