Moksa kraftverk er et vannkraftverk beliggende ved Tretten i Øyer kommune, Oppland. Kraftverket ligger i elva Moksa, som er en sideelv til Gudbrandsdalagågen. Hovedvassdrag er Glommavassdraget.

Magasin for Moksa kraftverk er fjellvatna Gopolen (979-977 moh), Djupen (917-914 moh), Grunna (881-880 moh) og Våsjøen (873-870 moh). Fra inntaksdammen ved Åkvisla føres vannet i en overdekket rørgate på 3,2 km ned til kraftstasjonen i Tretten sentrum. Fallhøyde 500 meter. Her utnyttes vannfallsenergien i to like pelton-aggregater som til sammen yter 15 MW. Midle årsproduksjon 45 GWh.

Kraftverket ble satt i drift i 1990 og eies av Gudbrandsdal Energi AS. Det har vært kraftproduksjon i Moksavassdraget siden 1909. Gamle Moksa kraftstasjon er nå restaurert til kulturformål.

Ved storflommen i 1995 fikk kraftverk og rørgate meget store skader. I ettertid er elveløpet både oppstrøms og nedstrøms kraftstasjonen bygget om for å tåle store vannføringer. I henhold til konsesjonsbestemmelsene bekoster kraftverkseier årlig utsetting av over 10 000 settefisk i magasinene og Lågen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.