Moesgaard

Artikkelstart

Moesgaard er et gods og slott i Danmark, i Århus kommune, ca. 5 kilometer sør for bykjernen. Slottet og parken er siden 2014 en del av Institut for Arkæologi og Antropologi ved Aarhus Universitet.

Gården er første gang nevnt i 1560, da den tilhørte Jost Ulfeldt. Den tilhørte deretter slektene Brockenhuus og Friis, før den i 1662 ble overtatt av Gabriel Marselis. Den tilhørte hans etterkommere baronene Gyldenkrone til 1822, da staten overtok. I årene 1844–1960 tilhørte Moesgaard slekten Dahl. Det meste av jordveien ble frasolgt i 1960, mens hovedbygningen og parken ble overdratt til Forhistorisk museum (nå Moesgaard Museum) i 1964. I 2014 flyttet museet over i en moderne bygning like ved slottet, og Moesgaard ble tilknyttet Aarhus Universitet.

Moesgaard slott er oppført i tiden 1780–1784 etter tegninger av Christian J. Zuber. Det består av en toetasjes hovedbygning i klassisistisk stil, med markert midtparti på gårdssiden og et femkantet utbygg på hagesiden. Den flankeres av to buede enetasjes fløyer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg