Mikhail Prokhorov

Faktaboks

Mikhail Prokhorov
Uttale

miha'il pr'ohorof

Født
1965, Moskva

Mikhail Dmitrievitsj Prokhorov er en russisk finansmann og politiker. Kom på tredjeplass ved presidentvalget i mars 2012. Han er en av Russlands og verdens rikeste personer.

Bakgrunn

Prokhorov er utdannet ved Moskvas Finansinstitutt, som nå heter Den russiske føderasjons regjerings finansuniversitet. Her leverte han i 1989 diplomoppgaven "Prognostisering av valutakurser i kapitalismens valutasystem". Mellom 2001 og 2008 var han generaldirektør i Norilsk Nikel, som vokste til å bli verdens største selskap innen nikkel og palladium. Norilsk Nikel er moderselskapet til hjørnesteinsbedriften i byen Nikel ved norskegrensa. Han grunnla i 2007 finansselskapet Onexim Group/Gruppa Oneksim. Han har også vært generaldirektør i Russlands største selskap innen utvinning av gull; Polyus Gold/Poljus Zoloto, som også er ett av verdens ti største.

Mellom mai 2009 og september 2011 var Prokhorov medlem av presidentens kommisjon for modernisering og teknologisk utvikling. Siden 2010 er han største eier av det US-amerikanske basketballaget Brooklyn Nets.

Politikk

Sommeren 2011 erklærte Prokhorov at han ville gå inn i politikken, og ble leder av det høyreliberale partiet Pravoe delo, som betyr både Den rette sak og Høyresaken. Dette partiet forlot han allerede i september samme år med den begrunnelsen at det stod for nær presidentens administrasjon.

I desember 2011 lanserte han sitt kandidatur til presidentvalget i mars 2012. Han stilte opp som uavhengig kandidat. Med sine åtte prosent av stemmene kom han på tredjeplass etter Vladimir Putin og kommunistkandidaten Gennadij Ziuganov. Kort tid etter opprettet han partiet Grazjdanskaja Platforma (Medborgerplattformen), som han var leder for fram til han valgte å tre av i 2015. Prokhorov har siden ikke vært framtredende i det politiske livet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg