Mie-spredning er en effekt som inntreffer i nedre deler av atmosfæren når stråling fra Sola treffer partikler (oftest vanndråper eller støvpartikler) som har diameter 1– 100 mikrometer, det vil si noe større enn bølgelengdene (se elektromagnetisk stråling).

Faktaboks

Etymologi
engelsk scattering, og etter tyske fysiker Gustav Mie (1868–1957).

I den relativt partikkelfrie atmosfæren i polarområdene forekommer mie-spredning sjelden. Mie-spredning sprer det innkomne lyset i første rekke fremover i den opprinnelige stråleretningen. I motsetning til rayleighspredning, som forekommer hyppig i øvre lag av atmosfæren, forekommer mie-spredning like mye for alle deler av synlig lys, slik at selv en solnedgang ser ut til å få «vasket ut» fargene (i disen).

Mie-teori, også kalt lorenz-mie-teori er en fullstendig matematisk-fysisk teori om mie-spredning av elektromagnetisk stråling i atmosfæren. Den ble utviklet noenlunde parallelt og uavhengig av den tyske fysikeren Gustav Mie (1868–1957) og den danske fysikeren Ludvig Lorenz (1829–1891).

Atmosfærisk påvirkning av billeddannelse med jordobservasjonssatellitter

spredning av solenergi i atmosfæren

En stråle med solenergi påvirkes i atmosfæren

spredning av solenergi i atmosfæren
Lisens: CC BY SA 3.0

Passive jordobservasjonssatellitter måler reflektert solenergi fra et område på bakken, illustrert med heltrukken linje i figuren til høyre. Dessverre påvirker partikler i atmosfæren strålingen som når satellitten slik at satellitt–sensoren ikke bare måler reflektert solenergi fra det aktuelle området på bakken, men også flere andre strålingsbidrag (illustrert med stiplete linjer i figuren).

Innen fjernmåling nevnes tre typer spredning som påvirker billeddannelse: Raleigh-spredning, Mie spredning og ikke-selektiv spredning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg