Michael Davitt

Faktaboks

Michael Davitt
Uttale
dˈævit
Født
25. mars 1846, Straide, Mayo, Irland
Død
31. mai 1906, Dublin, Irland
Bilde av Michael Davitt tatt i New York av Napoelon Sarony rundt 1882.

Artikkelstart

Michael Davitt var en irsk politiker og nasjonalist. Han grunnla den irske landliga (engelsk Land League), som arbeidet for flere rettigheter for irske leilendinger.

Bakgrunn

Davitt var født på en gård i Mayo, men familien ble kastet ut av de britiske jordeierne i 1850 etter at de ikke betalte leien sin. De flyttet deretter til Lancashire i England og begynte arbeid i fabrikker, hvor Davitt mistet armen sin i en industriulykke da han var elleve år gammel.

Politisk virksomhet

Han sluttet seg til den nasjonalistiske bevegelsen Irish Republican Brotherhood (IRB) i 1865, da han var nitten år gammel. Han ble i 1870 dømt til 15 års straffarbeid for sammensvergelse mot staten, men ble benådet syv år senere i 1877. Rett etter han ble løslatt ble han sverget inn i den innerste sirkelen av IRB.

Davitt grunnla den irske landliga (engelsk Land League) sammen med Charles Stewart Parnell i 1879. Denne organisasjonen skulle sikre flere rettigheter for leilendinger i Irland, og fokuserte på rike landeieres utnyttelse av de som leide av dem.

Han ble valgt til medlem av det britiske parlamentet i 1882, men valget ble erklært ugyldig fordi han var straffedømt. Han ble valgt på nytt i 1892, men valget ble igjen kjent ugyldig. Det var først i 1895 at Davitt ble parlamentsmedlem.

Han døde av blodforgiftning sent i mai av 1906 på et sykehus i Dublin.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dictionary of Irish Biography. «Davitt, Michael» av Noel McLachlan, hentet 15.06.2020.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg