Charles Stewart Parnell

Faktaboks

Charles Stewart Parnell
Uttale
pa:nˈel
Født
27. juni 1846, Wicklow, Irland
Død
6. oktober 1891, Brighton, England
Portrettbilde av Charles Stewart Parnell tatt mellom årene 1870 og 1880.
Av .

Artikkelstart

Charles Stewart Parnell var en irsk politiker. Han var mest kjent som leder for organisasjonen The National Land League (norsk Landligaen) og for den politiske bevegelsen som arbeidet for Home Rule (hjemmestyre) for Irland. Han ble medlem av det britiske parlamentets underhus i 1875.

Landligaen

Parnell var protestant, men ble likevel leder innen den irske nasjonalisme-bevegelsen, som tradisjonelt var dominert av katolikker. Han var leder for Land League, en kamporganisasjon rettet mot de engelske jordeiere, mellom 1879 og 1881. I arbeidet med Land League var Parnell motstander av direkte voldsanvendelse, men tilhenger av sabotasje og boikott som kampmidler. I 1881, under den sosiale uroen over leilendingers rettigheter til jorden de bygslet (engelsk «Land Wars»), som fant sted i Irland på 1880-tallet, ble Parnell arrestert. I fengsel sluttet han en overenskomst med den daværende britiske statsministeren William Gladstone og ble deretter løslatt.

Phoenix park-mordene

Kort etter fant imidlertid de beryktede Phoenix park-mordene sted. Dette var en hendelse i 1882 hvor den britiske ministeren for Irland (engelsk «Chief Secretary»), Frederick Cavendish, og hans nestkommanderende Thomas H. Burke ble myrdet av irske nasjonalister mens de gikk gjennom Phoenix park i Dublin. Denne hendelsen førte til et brudd mellom Gladstone og Parnell, til tross for at Parnell ikke hadde noe å gjøre med mordene.

Politisk nedgang

I 1890 var Parnell del av en skilsmisseprosess hvor det kom fram at han hadde hatt en langvarig affære med en gift kvinne. Dette førte til at både engelske liberale, særlig de frikirkelige, og en stor del av de irske katolikkene fordømte ham. Irene ble splittet i «parnellitter» og «anti-parnellitter», og denne splittelsen fortsatte etter Parnells død.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg