Faktaboks

Etymologi
engelsk ‘Landligaen’
Uttale
lænd li:g
Bilde av Michael Davitt ca. 1882.
Michael Davitt grunnla Land League i 1879. Bilde av Davitt tatt i New York av Napoelon Sarony rundt 1882.

Land League var en irsk organisasjon rettet mot å sikre rettighetene til fattige leilendinger. Medlemmene kjempet derfor mot de rike landeierne.

Selv om Land League er mest kjent for å ha vært ledet av politikeren Charles Stewart Parnell, ble den stiftet i 1879 av nasjonalisten Michael Davitt. Davitt var sønn av leilendinger, og hadde som barn opplevd at sin familie ble kastet ut av hjemmet sitt og blitt tvunget til å utvandre til England. Denne hendelsen hadde utvilsomt en innvirkning på Davitts motivasjoner for å stifte organisasjonen.

Politikken til Land League baserte seg på tre hovedkrav for å sikre rettigheter til leilendinger: rettferdige leiepriser, rett til å selge sin leiekontrakt videre og faste leieperioder (på engelsk kalt «fair rent, free sale, and fixity of tenure», også kjent som «de tre F-ene»). Konflikten som fulgte blir kalt landkrigene (engelsk Land Wars). Organisasjonen ble oppløst av britene i 1881, og Parnell, John Dillon og J. J. O'Kelly ble fengslet, men løslatt 2. mai året etter.

Organisasjonen var kun åpen for menn, men hadde en søsterorganisasjon for kvinner kalt The Ladies' Land League, grunnlagt blant annet av Parnells søster Anna Parnell.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Encyclopaedia Britannica. «Land League», hentet 28.06.2020.
  • Dictionary of Irish Biography. «Davitt, Michael» av Noel McLachlan, hentet 15.06.2020.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg