MiG

MiG 31, Foxhound.

MiG 31. av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

RAC «MiG» (Russian Aircraft Corporation «MiG») er et russisk konstruksjonsbyrå og flyprodusent oppkalt etter konstruktørene Artjóm Ivanovitsj Mikojan og Mikhail Iósifovitsj Gurevitsj. Det er kjent for sine jagerfly.

Faktaboks

Også kjent som
RSK «MiG»

Historie

MiG regnes å ha blitt etablert med opprettelsen av et utviklingsdepartement for prototyper (OKO) ved Fabrikk 1 i desember 1939 under ledelse av Mikojan. I 1942 ble departementet overført til Fabrikk 155 i Moskva, som Mikojan tok ledelsen av, og konstruksjonsbyrået ble etterhvert etablert som OKB-155 (statlig konstruksjonsbyrå 155). Det ble hetende MAPO MiG i 1997 etter en sammenslåing med MAPO, og fikk sitt nåværende navn i 1999. RAC «MiG» har et eget konstruksjonsbyrå og fabrikker i Lukhovitsy, Moskva og Kaljasin. Eierskapet er delt mellom den russiske stat og UAC.

Flytyper

Blant viktige og kjente flytyper er det propelldrevne MiG-1, som ble etterfulgt av MiG-3. MiG-9, som var det første sovjetiske jetfly som fløy. Flere jetjagertyper som MiG-15, MiG-17, MiG-19, MiG-21 og MiG-23 er levert i store antall og har vært eksportert til land også utenfor Warszawapakten. Mange er dessuten produsert på lisens, blant annet i Kina, India og Polen. Andre kjente flytyper inkluderer jagerflyene MiG-25, MiG-29 og MiG-31.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg