RAC «MiG» (Russian Aircraft Corporation «MiG») er et russisk konstruksjonsbyrå og flyprodusent oppkalt etter konstruktørene Artjóm Ivanovitsj Mikojan og Mikhail Iósifovitsj Gurevitsj. Det er kjent for sine jagerfly.

MiG regnes å ha blitt etablert med opprettelsen av et utviklingsdepartement for prototyper (OKO) ved Fabrikk 1 i desember 1939 under ledelse av Mikojan. I 1942 ble departementet overført til Fabrikk 155 i Moskva, som Mikojan tok ledelsen av, og konstruksjonsbyrået ble etterhvert etablert som OKB-155 (statlig konstruksjonsbyrå 155). Det ble hetende MAPO MiG i 1997 etter en sammenslåing med MAPO, og fikk sitt nåværende navn i 1999. RAC «MiG» har et eget konstruksjonsbyrå og fabrikker i Lukhovitsy, Moskva og Kaljasin. Eierskapet er delt mellom den russiske stat og UAC.

Blant viktige og kjente flytyper er det propelldrevne MiG-1, som ble etterfulgt av MiG-3. MiG-9, som var det første sovjetiske jetfly som fløy. Flere jetjagertyper som MiG-15, MiG-17, MiG-19, MiG-21 og MiG-23 er levert i store antall og har vært eksportert til land også utenfor Warszawapakten. Mange er dessuten produsert på lisens, blant annet i Kina, India og Polen. Andre kjente flytyper inkluderer jagerflyene MiG-25, MiG-29 og MiG-31.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.