Melankoli
Edvard Munchs bilde Melankoli (1892) ble utstilt i Verein Berliner-Künstler. Utstillingen ble en stor skandale og måtte lukkes en uke etter åpningen
Av .

Melankoli er tittel på et maleri av Edvard Munch. Bildet, som Munch opprinnelig kalte Aften, ble malt i Åsgårdstrand med Jappe Nilssen som modell. Det ble stilt ut første gang på Høstutstillingen i 1891.

Faktaboks

Uttale
melankolˈi

Christian Krohg skrev i den forbindelse en anmeldelse av bildet i VG, hvor han slo fast at Munch hadde oppnådd en så fin «klang» i fargene, at bildet grenset mot musikk. Krohg takket i anmeldelsen Munch for å ha malt båten gul, noe som førte til at bildet også kom til å bli kalt Den gule båten. Krohg knyttet bildet til symbolismen, og så det som et vendepunkt i Munchs kunst, bort fra naturalismen.

Melankoli inngikk i en bildeserie som Munch stilte ut i Berlin i desember 1893, kalt Die Liebe (Kjærligheten). Her hadde bildet fått tittelen Sjalusi, og var det nest siste bildet i serien, som betraktes som utgangspunktet for den serien med bilder som skulle bli kjent som Livsfrisen.

Melankoli er malt i flere versjoner:

De to siste kalles også Sjalusi. Motivet er gjentatt som tresnitt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg