Melankoli. Av . CC BY NC 2.0

Melankoli

Edvard Munchs bilde Melankoli (1892) ble utstilt i Verein Berliner-Künstler. Utstillingen ble en stor skandale og måtte lukkes en uke etter åpningen
Av .

Artikkelstart

Melankoli er tittel på et maleri av Edvard Munch. Bildet, som Munch opprinnelig kalte Aften, ble malt i Åsgårdstrand med Jappe Nilssen som modell. Det ble stilt ut første gang på Høstutstillingen i 1891.

Faktaboks

Uttale
melankolˈi

Christian Krohg skrev i den forbindelse en anmeldelse av bildet i VG, hvor han slo fast at Munch hadde oppnådd en så fin «klang» i fargene, at bildet grenset mot musikk. Krohg takket i anmeldelsen Munch for å ha malt båten gul, noe som førte til at bildet også kom til å bli kalt Den gule båten. Krohg knyttet bildet til symbolismen, og så det som et vendepunkt i Munchs kunst, bort fra naturalismen.

Melankoli inngikk i en bildeserie som Munch stilte ut i Berlin i desember 1893, kalt Die Liebe (Kjærligheten). Her hadde bildet fått tittelen Sjalusi, og var det nest siste bildet i serien, som betraktes som utgangspunktet for den serien med bilder som skulle bli kjent som Livsfrisen.

Melankoli er malt i flere versjoner:

De to siste kalles også Sjalusi. Motivet er gjentatt som tresnitt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg