Maxime Weygand

Faktaboks

Maxime Weygand
Uttale
vegˈã
Født
1867
Død
1965

Artikkelstart

Maxime Weygand var en fransk offiser, i utgangspunktet kjent for sin rolle i første verdenskrig, men senere beryktet som en del av Vichy-regimet.

Under første verdenskrig var Weygand stabssjef hos marskalk Ferdinand Foch, som i 1918 var øverstkommanderende for de allierte styrkene. Weygand tjenestegjorde i mellomkrigsårene blant annet i Polen, Syria (da et mandatområde) og som viseformann i det øverste krigsråd fra 1931 til 1935.

Ved krigsutbruddet i 1939 ble Weygand sendt til Syria for å organisere «Orientarmeen», men etterfulgte i mai 1940 general Gamelin som øverstkommanderende. Weygand var imot å fortsette krigen i Nord-Afrika, og gikk inn i Pétains regjering som visestatsminister juni 1940, senere forsvarsminister. I februar 1941 ble Weygand utnevnt til generalguvernør og øverstkommanderende i Nord-Afrika, men ble avsatt etter tysk påtrykk i november samme år fordi han hadde forbindelse med USA. Han ble internert i Tyskland fra 1942 til 1945. I rettergangene etter krigen ble Weygard anklaget for samarbeid med tyskerne, men frikjent 1948.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg