Logo
Logo
Av .

Max (strømmetjeneste) er et amerikansk kabel-TV- og produksjonsselskap, og leverandør av flere strømmetjenester, blant annet HBO Nordic. Til sammen distribuerer HBO innhold til over 60 markeder.

Faktaboks

Også kjent som
Home Box Office

Selskapet ble etablert i New York i 1972, og er eid av HomeBoxOffice Inc. og Warner Media Entertainment. Det opprinnelige navnet, Home Box Office, er i dag forkortet til HBO. Navnet refererte til at abonnementsløsningene selskapet tilbød fungerer som et billettkontor (box office) der publikum hjemme (home) kunne betale for direkte tilgang til innholdet.

Fra 2000-tallet markerte HBO seg som en viktig skaper av TV-serier, og står bak en rekke internasjonalt anerkjente og prisbelønte serieproduksjoner.

HBOs katalog inneholder i tillegg til egenprodusert innhold, i hovedsak TV-serier, innhold fra Showtime, BBC, Hulu og andre leverandører, inkludert filmer, dokumentarer og sport.

HBO Nordic

Logo
Logo
Av .

HBO Nordic ble lansert i 2012 i Norge, Sverige, Danmark og Finland og gjør nytt og gammelt innhold eid av HBO tilgjengelig for et nordisk publikum via en abonnementstjeneste.

HBO Nordic tilbyr kun én type abonnement, til forskjell fra konkurrenten Netflix som tilbyr flere abonnementsnivåer. Dette gjør at et HBO Nordic-abonnement gjennomsnittlig er dyrere. HBO gir abonnentene mulighet til å bruke flere enheter enn konkurrentene, og abonnenter kan strømme fra to enheter samtidig.

Markedsandel

I markedsandeler har HBO Nordic i Norge ligget stabilt under markedslederen Netflix (når NRKs tjeneste for strømming ikke er medberegnet) i jevn konkurranse med Viaplay og TV 2 Sumo. I 2017 og 2018 hadde HBO Nordic 22-23 prosent markedsandel i Norge, men markedsandelen har også vist seg å variere noe i takt med nyheter i innholdstilbudet. HBO Nordic i Sverige kunne for eksempel oppleve en vekst på 200 000 nye abonnenter andre kvartal av 2019, og økningen settes i sammenheng med lanseringen av populære serier, blant annet siste sesong av serien Game of Thrones.

Politiske konsekvenser

Når nye medieaktører som HBO Nordic etablerer seg i et marked, får det gjerne kulturpolitiske konsekvenser. En aktuell problemstilling har vært hvordan globalt eide tjenester spiser markedsandeler i landene de opererer, uten å være avgifts- eller skattepliktige på lik linje med nasjonale film- og TV-produsenter og leverandører. I 2018 kom Europaparlamentet derfor med et direktiv som skal gjøre det mulig å pålegge strømmetjenester som HBO Nordic minst 30 prosent europeisk innhold i bibliotekene sine, og kreve at de skal bidra til produksjon av film og TV-serier i landene de operer. I Norge har Kulturdepartementet varslet at tilsvarende ordninger skal innføres for HBO Nordic og tilsvarende aktører i Norge.

Historikk

HBO ble etablert i New York i 1972 av Time Inc. som et amerikansk kabel-TV-nettverk. I 1975 var HBO det første TV-selskapet som overførte sendinger via satellitt.

I USA består HBOs nettverk av flere TV-kanaler, blant annet HBO Family, HBO Latino og HBO Comedy. HBO er likevel mest kjent som leverandør av den lengst eksisterende reklamefrie betalings-TV-kanalen i det amerikanske markedet.

Finansiert ved at kabel-TV-abonnementene betalte litt ekstra, lanserte HBO en TV-kanal for abonnenter som sendte påkostede serier, filmer og sport. I 2008 videreførte HBO dette prinsippet da de lanserte sin første strømmetjeneste, HBO GO. Selskapet har siden utviklet flere varianter tilpasset ulike markeder, deriblant HBO Nordic som er rettet mot det nordiske markedet.

Serieskaperen HBO

Game of Thrones
Serien Game of Thrones har vært HBOs flaggskip. Den ble sendt fra 2011 til 2019. Da siste sesong skulle sendes i 2019 opplevde HBO Nordic i Sverige en vekst på 200 000 nye abonnenter.
Av /NTB Scanpix.

Utover 1990- og 2000-tallet markerte HBO seg mer som produksjonsselskap av originale TV-serier. Disse ble først sendt på HBOs betalings-TV-kanal, og siden solgt og lisensiert til internasjonale TV-stasjoner. Flere av HBOs første egenproduserte serier, både dramaserier som Sopranos (1999–2007), lette underholdningsserier som Sex and the City (1998–2004), og komiserier som Curb Your Enthusiasm (2000 – ), ble store publikumssuksesser. Seriene høstet også gode kritikker og fikk mangfoldige nominasjoner og priser i bransjemarkeringer som Emmy og The Golden Globe. HBOs varemerke som anerkjent serieskaper ble forsterket utover 2000-tallet, da suksesser som Six feet under (2001–2005), Band of Brothers (2001), og The Wire (2002-2008) først ble sendt på TV, og siden solgt på DVD og Blue-ray.

En forklaring på HBOs suksess som serieskaper trekker fram HBOs opprinnelige forretningsmodell som reklamefri abonnementskanal. Denne modellen skal ha skapt et friere produksjonsmiljø sammenlignet med reklamefinansierte konkurrenter, som i større grad måtte tilpasse seg kommersielle samarbeidsaktører i innholdsproduksjon og sendeflateplanlegging.

I dag er HBOs egenproduserte seriekatalog sentral når HBOs strømmetjenester konkurrerer i markedet med andre leverandører. I strømmetjenestenes forretningsmodell har fokuset på serier vokst, både fordi seriekatalogen skiller tjenestene fra hverandre og fordi on-demand-tjenester gjør det mulig å se hele serier i et strekk. Av nyere dato er Chernobyl (2019), The Handmaid’s Tale (2017 –), Leftovers (2014- 2017) og Watchmen (2019 –) noen eksempler blant HBO mange seriesuksesser.

I tillegg kommer flaggskipet Game of Thrones som ble sendt fra 2011 til 2019 i åtte sesonger. Serien antas å være den dyreste serieproduksjonen som noen gang er laget. Handlingen bygger på bøkene til George R. R. Martin.

Høsten 2019 lanserte HBO sin første norskproduserte serie, Beforeigners, skapt av Rubicon TV for HBO Europe.

I 2020 skiftet kanalen navn til HBO Max, og høsten 2021 ble Norge, Sverige, Danmark, Finland, Spania og Andorra de første landene som introduserte denne utvidede varianten utenfor USA.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Kantar Media (2018) Interbuss 4. kvartal.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg