The Wire er et amerikansk krimdrama fra 2002–2008 som i fem sesonger fulgte ulike aspekter av skyggesidene i den kriminalitetsplagede byen Baltimore i Maryland. Livet blant byens politistyrker og kriminelle narkotikabander lå hele tiden sentralt i serien, men i tillegg gikk hver sesong i dybden på et tilknyttet aspekt. Disse var i kronologisk rekkefølge: byens narkotikahandel, havnearbeiderne, byråkratiet, skolene og til slutt papiravisene.

The Wire ble skapt av David Simon, som hadde en fortid fra både avisen Baltimore Sun og fra politiet. Andre sentrale navn innen manus, regi og produksjon er Robert F. Colesberry, Ed Burns, George Pelecanos, William F. Zorzi, Eric Overmyer og Clark Johnson.

I noen av de viktigste rollene finner vi Dominic West og Wendell Edward Pierce som politidetektivene Jimmy McNulty og Bunk Moreland, Lance Reddick som politileder Cedric Daniels, Sherwin David ”Wood” Harris og Idris Elba som narkotikabaronene Avon Barksdale og Stringer Bell, Andre Royo som heroinavhengige "Bubbles" og Michael Kenneth Williams som gangsteren Omar Little.

The Wire fikk ingen store utmerkelser, den vant for eksempel aldri en Emmy, men den er likevel regnet av de fleste kritikere som en av tidenes beste TV-serier. Serien er produsert av Home Box Office (HBO), og den bidro sammen med andre sentrale produksjoner som Sopranos, Sex og singelliv og Seks fot under til at betalingskanalen fikk en sentral posisjon i det som ofte blir omtalt som amerikansk TVs andre gullalder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg