Logo
Logo
Av .

Blu-ray er en plate for lagring og avspilling av digitale data. Platen har samme fysiske utforming som en CD eller DVD og brukes vanligvis for lagring av lyd- og bildemateriale (i hovedsak filmer, og lignende).

Faktaboks

Etymologi
engelsk blue ray ‘blå stråle’, kommer av bølgelengden på laser-pickup-en som er 405 nm, det vil si blått lys
Også kjent som
egentlig Blu-Ray Disc, BD

Lagringskapasiteten er enten 25 gigabyte (GB; 23,3 gibyte) på enkeltlags plate eller 50 GB (46,6 gibyte) på dobbeltlags plate, det vil si om lag fem ganger kapasiteten til en DVD-plate. En Blu-ray-plate kan for eksempel lagre filmmateriale komprimert med MPEG-2 som kan avspilles med opptil 54 Mbit/s og som gir svært høy kvalitet både på (flerkanals) lyd og bilde (HDTV- eller SDTV-formater).

Avspillerne bruker en laser-pickup med en GaN-laser med bølgelengde 405 nanometer (blått lys, derav navnet) som lyskilde.

Formatet ble utviklet av et konsortium bestående av blant annet utstyrsprodusentene Hitachi, LG, Matsushita/Panasonic, Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, Sony og Thomson, og filmprodusenter som Paramount, Buena Vista, FOX, Sony BGM, Warner Brothers og Disney.

Et konkurrerende format kalt HD-DVD ble erklært som taper i den såkalte formatkrigen i 2007.

I 2016 ble et videreutviklet format, kalt Ultra HD Blu-ray, lansert. Dette formatet har lagringskapasitet på opptil 100 GB (93,2 gibyte) på trelags plater, og er tilpasset behovet for lagring av programmateriale i UHDTV/4k-format.

Videreutviklingen av formatet skjer i regi av Blu-ray Disc Association.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg