Handmaid's Tail

Elizabeth Moss i hovedrollen.

Handmaid's Tail
Av /Hulu.

The Handmaid’s Tale er en amerikansk fjernsynsserie (2017–) som er basert på den canadiske forfatteren Margaret Atwoods roman med samme navn fra 1985. The Handmaid’s Tale skildrer et dystopisk, religiøst fundamentalistisk Amerika, som henter tankegods fra det gamle testamentets skrifter. I dette samfunnet får ikke kvinner lov til å jobbe, ha eiendom, bruke penger eller lese. Som følge av forurensing og seksuelle sykdommer er det dessuten svært få kvinner som er fruktbare. De kvinnene som er i stand til å føde barn blir derfor brukt som slaver for samfunnets herskere. Seriens første sesong ble en stor suksess, med gode seertall, anmeldelser og flere prestisjetunge fjernsynspriser. Femte sesong hadde premiere i 2022, mens serien skal avsluttes med en sjette og siste sesong i 2025.

Handling

Elisabeth Moss spiller Offred, som er tjenerinne og avlslave for ekteparet Fred Waterford (Joseph Fiennes) og Serena Joy (Yvonne Strahovski) i det dystopiske framtidssamfunnet Gilead. Her har religiøse fundamentalister tatt styringen, og alle fruktbare kvinner holdes som slaver for samfunnets herskende menn og deres koner. Kvinner sorteres i ulike kaster og har ikke rett til å jobbe, ha eiendom eller lese. Befolkningen overvåkes, grensene er stengt og homofili straffes med døden.

Produksjon

The Handmaid’s Tale ble laget av Bruce Miller for den amerikanske strømmetjenesten Hulu. Serien hadde premiere på Hulu i april 2017 for så å bli sendt på HBO Nordic og diverse andre internasjonale strømmetjenester. Forfatteren Margaret Atwood står selv som en av seriens produsenter. The Handmaid’s Tale er filmet på ulike steder i hennes hjemprovins Ontario i Canada.

Priser og anmeldelser

The Handmaid’s Tale ble fort en kritikerfavoritt og toppet flere lister over de beste fjernsynsseriene i 2017. I Norge ble blant annet serien kåret til årets beste av VG og NRKs Filmpolitiet. The Handmaid’s Tale vant også flere Golden Globes og Emmy-priser, deriblant prisene for beste dramaserie og beste kvinnelige skuespiller i en dramaserie (Elisabeth Moss).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg