Mauricio Pochettino

Faktaboks

Mauricio Pochettino

Mauricio Roberto Pochettino Trossero

Født
2. mars 1972, Murphy, Argentina

Mauricio Pochettino er en tidligere fotballspiller som har vært manager for Tottenham Hotspur siden mai 2014. Pochettino har etablert Tottenham som en toppklubb i Storbritannia.

Leder- og spillestil

Som manager er han sett på som en lagbygger og talentutvikler med gode taktiske egenskaper. Pochettino er opptatt å utvikle spillernes mentale styrke. Han har uttalt at spillernes psykiske egenskaper er vel så viktige som de taktiske og fysiske.

Pocchetino er også kjent for å være god til å tilpasse lagets spillestil etter hvordan motstanderen spiller. Dette har han vist ved å kunne endre taktikk og spillerformasjoner, samt gjøre riktige bytter underveis i kampene.

Pocchetino vil styre kampene ved å ha mest mulig ballbesittelse. Lagene hans angriper og forsvarer seg som et kollektiv. De står høyt på banen og er dyktige i den såkalte gjenvinnings-fasen. Med det menes å erobre ballen igjen etter at laget har mistet den til motstanderlaget. Han står for er en intens og hurtig spillestil som krever tekniske spillere med stor løpskapasitet.

Spillerkarriere

Pochettino begynte sin profesjonelle karriere for den argentinske klubben Newell's Old Boys i 1989. Argentineren debuterte for klubbens førstelag som sekstenåring. Han spilte for Newell's Old Boys frem til 1994. Deretter fulgte opphold i RCD Espanyol (1994–2000), Paris Saint-Germain F.C. (2001–2003), Bordeaux (2003–2004), (Espanyol på lån 2004) og Espanyol (2004–2006). Pochettino var kaptein for både Espanyol og Paris Saint-Germain.

Landslagskarriere

Pochettino fikk 22 kamper og skåret to mål for det argentinske landslaget i perioden 1999–2002. Han var i Argentinas tropp under VM i Sør-Korea og Japan i 2002. Hans posisjon på banen var som midtstopper. Pochettino ble ansett for å være en midtstopper som var tøff i duellspillet i tillegg til at han var mentalt sterk.

Managerkarriere

Espanyol

Januar 2009 returnerte Pochettino til Espanyol som manager. Hurtig og underholdene angrepsfotball med høyt press ble Espanyols varemerke under Pochettino. I tillegg satset han på å utvikle talenter fra egne rekker og gi dem sjansen på A-laget. Managerens metoder og resultater ble lagt merke til. Etter nærmere fire år i klubben forlot han Espanyol november 2012.

Southampton FC

I januar 2013 tok han over manageransvaret for Southampton. Sesongen 2013/2014 ledet Pochettino Southampton til åttende plass i Premier League, som da var den høyeste plasseringen klubben hadde hatt i den nevnte ligaen. Southampton slo lag som Manchester City, Liverpool og Chelsea i Pochettinos debutsesong.

Tottenham Hotspur

27. mai 2014 ble Pochettino ansatt som manager for Tottenham, etter at Tim Sherwood hadde fått sparken. Sesongen (2015/2016) førte han «Spurs» til tredjeplass i Premier League. Det var den beste plasserinen klubben hadde hatt i den engelske toppdivisjonen siden 1990. Sesongen 2016/2017 kom laget på andre plass. Tottenham var ubeseiret på White Hart Lane den sesongen. Det hadde ikke klubben vært siden sesongen 1964/1965.

Sesongen 2017/2018 vant Tottenham sin gruppe i Mesterligaen foran Real Madrid og Borussia Dortmund, og kom på nok en tredje plass i Premier League.

Pochettino har bygd opp et Tottenham-lag hvor han har handlet inn unge talenter, som for eksempel Dele Alli, på bekostning av «dyre» etablerte stjerner, og har latt egenutviklede spillere få prøve seg på førstelaget. Harry Kane er et eksempel på en egenutviklet spiller fra klubbens akademi. Sesongen 2015/2016 hadde Tottenham den yngste spillerstallen i Premier League, ifølge The Telegraph.

Meritter som spiller

Espanyol

  • Copa del Rey (2): 2000, 2006

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg