Mortensmesse, 11. nov., kirkehøytid til minne om biskop Martin av Tours, som ifølge legenden forsøkte å gjemme seg i en gåseflokk da folket ville velge ham til biskop mot hans vilje. Imidlertid laget gjessene så mye leven at han ble oppdaget, og siden ble det tradisjon i flere land å feire Mortensmesse med å spise gås (mortensgås). I nyere tid er det kanskje særlig i Skåne at denne skikken er blitt bevart. I Norge har ikke Mortensmesse hatt noen kirkelig tradisjon, men dagen er markert på primstaven, ofte med en gås eller en bispestav, eller en gris. Dette hang sammen med at man her i landet gjerne spiste svinekjøtt denne dagen, og maten skulle deles med de fattige. Denne skikken er blitt satt i sammenheng med at dagen i hedensk tid kan ha vært brukt til en siste fest før jul.

I Norge heter det seg at bjørnen går i hi om kvelden på Mortensmesse, og dagen ble også brukt til å spå om været: "Hvis dagen er klar, så blir vinteren hard."

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.