Faktaboks

Marit Christensen
Født
11. november 1948, Oslo
Død
29. september 2022, Oslo
Sovjetunionen aug. 1985. Marit Christensen, journalist, i Moskva for NRK
Sovjetunionen aug. 1985. Marit Christensen, journalist, i Moskva for NRK
Av /NTB.

Marit Christensen var en journalist, programleder, forfatter og foredragsholder, best kjent som NRKs første kvinnelige Moskva-korrespondent.

Bakgrunn og kjendisstatus

Christensen var oppvokst på Kampen og Ullern i Oslo, og danset ballett, gikk på skøyter, spilte piano og sang i NRKs pikekor i oppveksten.

Drømmen var å bli skuespiller, gullsmed eller lege, men etter at hun kom inn på medisinstudier ombestemte hun seg, og begynte isteden på Universitetet i Oslo. Etter en cand.mag.-grad bestående av russisk, folkeminnevitenskap og etnografi gikk hun videre til Norsk Journalisthøgskole i 1977.

Etter journaliststudiene fikk hun jobb i NRK i 1977, og jobbet i nyhetsavdelingen og politisk avdeling, før hun i 1984 overtok etter Hans-Wilhelm Steinfeld som NRKs Moskva-korrespondent. Hun var i Moskva til 1989, men kjælenavnet «Moskva-Marit» ble hengende.

Korrespondentstillingen gjorde Christensen til kjendis, en status som toppet seg da hun og Per Ståle Lønning var sterkt profilerte programledere for underholdningsprogrammet For galleriet (1991–1992) på lørdagskveldene.

Senere NRK-karriere

Etter For galleriet jobbet Christensen i en mer tilbaketrukket rolle i NRK. Hun var korrespondent i København fra 1993 til 1994, redaksjonssjef i magasinredaksjonen fra 1995 til 1997, faktaredaktør fra 1997 til 1999 og ledet aktualitetsprogrammet Apropos på NRK2 fra 1998 til 1999.

Rundt tusenårsskiftet var Christensen plaget med mye sykdom, og i 2003 sa hun opp i NRK. Hun hadde artrose, osteoporose og vanskeligheter med å bevege seg, og gikk i 2010 gjennom en slankeoperasjon som bidro til at hun gikk ned 90 kilo i vekt.

Etter NRK

Marit Christensen i 2019
Marit Christensen i 2019
Av /NTB.

Tidlig på 2000-tallet begynte hun å jobbe med forskningsprosjektet «Personfokusering i massemediene». Hun hadde selv opplevd å få eget privatliv brettet ut i tabloidaviser og ukeblader i en årrekke, både vektproblemer og ekteskapene med den russiske kunstneren Jurij Sherling i 1985, Afghanistan-veteranen Elfad Badirkhanov fra Kaukasus i 1992 og den kongolesiske diplomaten David Kounkou i 2001.

Samtidig som hun ofte spilte på lag med medier som Se og Hør om positive vinklinger, reagerte hun kraftig på kritiske vinklinger i aviser som Dagbladet og TV 2. Den såkalte «smykkesaken» i 2000 preget henne spesielt, da eksmannen Badirkhanov ble dømt til to og et halvt års fengsel og Christensen mente seg feilaktig anklaget for medvirkning til grovt underslag og heleri.

I 2007 lanserte Christensen ideen om at «medieoffersyndrom bør kvalifisere som ny undergruppe under posttraumatisk stressyndrom» i et nummer av Tidsskrift for Den norske legeforening, sammen med forskerne Ragnar Waldahl og Lars Weisæth.

Forfatterskap

Christensen skrev fire bøker, og startet med to sportsbøker. Debuten Smirre (1994) ble skrevet med skiløperen Vladimir Smirnov, mens Målrettet: Til topps med Marit Breivik (2000) handlet om den norske landslagstreneren i håndball.

Deretter fulgte selvbiografien Liv i bilder (2011) og Moren (2013), et omdiskutert portrett av Wenche Behring Breivik, moren til 22. juli-terroristen.

Hun døde på Ullevål sykehus natt til 30. september 2022, etter kort tids sykdom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg