MAVEN

Illustrasjon av MAVEN på plass i bane rundt Mars. Illustrasjon: NASA/Godard

.
Lisens: fri

NASAs Mars-orbitalsonde MAVEN letter fra Cape Canaaveral Air Force Station i Florida 18. november 2013. Bærerakett er en Atlas V. Foto: NASA/Bill Ingals

.
Lisens: fri

MAVEN, av Mars Atmosphere and Volatile Evolution Mission, NASA-romsonde skutt opp 18. november 2013 for å skaffe informasjon om hvordan Mars på et tidlig stadium mistet mesteparten av sin opprinnelige atmosfære og store mengder vann.

Faktaboks

Etymologi

Mars Atmosphere and Volatile Evolution Mission

Ikke minst data og bilder fra romsonder har de senere år gitt sikre indikasjoner på at Mars langt tilbake i historien har hatt et varmt og fuktig klima. I dag minner overflaten på mange steder om en kald, tørr ørken, der fritt vann enten ville fordampe eller fryse til is. Den mest sannsynlige forklaring på endringen går ut på at solvinden eroderte Mars-atmosfæren etter at planetens globale magnetfelt forsvant for omkring fire milliarder år siden. Tilbake var kun lokale rester, for svake til å avlede høyhastighetsstrømmen av hovedsakelig elektroner og protoner fra Solen. En medvirkende årsak til at atmosfæren forsvant er at Mars' gravitasjonskraft er forholdsvis svak, bare 38 prosent av Jordens.

MAVEN skal forsøke å klarlegge hvilke prosesser som har vært involvert, blant annet vil den energien Solen tilfører Mars-atmosfæren bli overvåket. Hvordan mengden og sammensetningen av gassene som fremdeles unnslipper Mars-atmosfæren varierer med ulike romvær-hendelser skal også studeres. Sondens vitenskapelige nyttelast består av åtte instrumenter i tre grupper, seks innenfor området partikler og felter.

Ferden til Mars vil ta cirka ti måneder, og ved fremkomsten skal MAVEN plasseres i en ellipseformet bane rundt planeten. Banen vil ha et høyeste punkt i i noe over 6000 km og et laveste i i 150 km, men det laveste skal ved fem anledninger senkes til 125 km. Den primære operasjonsperioden er ett år.

Data for MAVEN
Lengde 11,4 m (med solcellepanelene utfoldet)
Bredde 2,3 m
Høyde 3,5 m
Antennediameter 2,0 m
Oppskytningsvekt 2454 kg
Antall instrumenter 8
Samlet vekt 65 kg
Strømforsyning 1150-1700 W, 12 m2 solcellepaneler, to batterier
Kommunikasjonstid 4-20 minutter (én vei)
Pris 671 millioner dollar

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg