MAVEN

Illustrasjon av MAVEN på plass i bane rundt Mars. Illustrasjon: NASA/Godard

.
Lisens: fri

NASAs Mars-orbitalsonde MAVEN letter fra Cape Canaaveral Air Force Station i Florida 18. november 2013. Bærerakett er en Atlas V. Foto: NASA/Bill Ingals

.
Lisens: fri

Artikkelstart

MAVEN er en amerikansk romsonde skutt opp av NASA 18. november 2013 for å skaffe informasjon om hvordan Mars på et tidlig stadium mistet mesteparten av sin opprinnelige atmosfære og store mengder vann. Dette er det første romoppdraget som er dedikert til å studere Mars' øvre atmosfære.

Faktaboks

Også kjent som

forkortelse for engelsk Mars Atmosphere and Volatile Evolution Mission

Bakgrunn

Data og bilder fra flere romsonder har de senere år gitt sikre indikasjoner på at Mars langt tilbake i historien hadde et varmt og fuktig klima. I dag minner overflaten på mange steder om en kald, tørr ørken, der fritt vann enten ville fordampe eller fryse til is. Den mest sannsynlige forklaring på endringen går ut på at solvinden eroderte Mars-atmosfæren etter at planetens globale magnetfelt forsvant for omkring fire milliarder år siden. Tilbake var kun lokale rester, for svake til å avlede høyhastighetsstrømmen av hovedsakelig elektroner og protoner fra Solen. En medvirkende årsak til at atmosfæren forsvant er at Mars' gravitasjonskraft er forholdsvis svak, bare 38 % av Jordens.

Utforskning

MAVEN gikk inn i sin bane rundt Mars 21. september 2014. Der ble den plassert i en ellipseformet bane rundt planeten, hvor det høyeste punktet er over 6000 kilometer over Mars-overflaten og et laveste i i 150 kilometer. Sondens vitenskapelige nyttelast består av åtte instrumenter i tre grupper, seks innenfor området partikler og felter.

MAVEN skal klarlegge hvilke prosesser som har vært involvert, blant annet ved å overvåke energien Sola tilfører Mars-atmosfæren og hvordan mengden og sammensetningen av gassene som fremdeles unnslipper Mars-atmosfæren varierer med ulike romvær-hendelser.

I 2019 ble MAVEN flyttet til en lavere bane slik at den kan fungere som en datarelésatellitt for NASAs kommende Mars-kjøretøy, Perseverance.

MAVEN var designet for å vare i to år, men har nok drivstoff til å være aktiv fram til 2030.

Kostnaden for prosjektet er anslått å være 671 millioner dollar.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg