Geopark, et område i Europa av geologisk betydning og med en strategi for bærekraftig utvikling. For å oppnå status som en geopark bør man kunne vise hvordan de geologiske forutsetningene har påvirket biologisk mangfold, landbruk, bosetting, industriutvikling, samferdsel og kultur i området. Videre må European Geoparks Network og UNESCO godkjenne et område for at dette kan få status som geopark. Et område som godkjennes som en europeisk geopark, inngår umiddelbart i UNESCOs Global Network of Geoparks.

European Geoparks Network, EGN, ble etablert i 2000 med utgangspunkt i områder i Frankrike, Tyskland, Hellas og Spania. UNESCO har vetorett innen EGN. Parkerne finansieres i hovedsak fra ulike finansieringsprogrammer i regi av EU.

Skandinavias første UNESCO godkjente geopark, Gea Norvegica Geopark, ble tatt opp i EGN september 2006. Området er ca. 3000 km2 og eies av kommunene Bamble, Kragerø, Lardal, Larvik, Nome, Porsgrunn, Siljan og Skien, samt av Telemark og Vestfold fylkeskommuner. Parken ble offisielt åpnet 16. juni i 2008 av næringsminister Dag Terje Andersen.

Det geologiske mangfoldet i Gea Norvegica Geopark er meget stort og omfatter mange landskap, geologiske provinser, geologiske aldre og resultater av mange ulike geologiske prosesser. Geoparken skal stimulere til formidling av naturvitenskap og teknologi og gi økt forskningsinnsats i området. Et mål er å samarbeide med universiteter i Norge og utlandet. Geoparken skal dessuten bidra til å gjøre området til et mer attraktivt turistmål.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.