geopark

Artikkelstart

Geopark er et område i Europa av geologisk betydning og med en strategi for bærekraftig utvikling. For å oppnå status som geopark bør man kunne vise hvordan de geologiske forutsetningene har påvirket biologisk mangfold, landbruk, bosetting, industriutvikling, samferdsel og kultur i området. Videre må European Geoparks Network og UNESCO godkjenne et område for at dette kan få status som geopark. Et område som godkjennes som en europeisk geopark, inngår umiddelbart i UNESCOs Global Network of Geoparks.

Faktaboks

Også kjent som
europeisk geopark

European Geoparks Network, EGN, ble etablert i 2000 med utgangspunkt i områder i Frankrike, Tyskland, Hellas og Spania. UNESCO har vetorett innen EGN. Parkene finansieres i hovedsak fra ulike finansieringsprogrammer i regi av EU.

Gea Norvegica Geopark

Skandinavias første UNESCO-godkjente geopark, Gea Norvegica Geopark, ble tatt opp i EGN september 2006. Området er på rundt 3000 kvadratkilometer og eies av kommunene Bamble, Kragerø, Larvik, Nome, Porsgrunn, Siljan og Skien, samt av Vestfold og Telemark fylkeskommune. Parken ble offisielt åpnet 16. juni i 2008 av næringsminister Dag Terje Andersen.

Det geologiske mangfoldet i Gea Norvegica Geopark er meget stort og omfatter mange landskap, geologiske provinser, geologiske aldre og resultater av mange ulike geologiske prosesser. Geoparken skal stimulere til formidling av naturvitenskap og teknologi og gi økt forskningsinnsats i området. Et mål er å samarbeide med universiteter i Norge og utlandet. Geoparken skal dessuten bidra til å gjøre området til et mer attraktivt turistmål.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg