François Pierre Guillaume Guizot

Faktaboks

François Pierre Guillaume Guizot
Uttale
gizˈå
Født
1787
Død
1874
Av /Château de Versailles.

François Guizot

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

François Pierre Guillaume Guizot var en fransk historiker og politiker. Fra 1812 var han professor i historie ved Sorbonne. Guizots hovedområde var engelsk og fransk politisk historie. Av hans forelesninger er utgitt blant annet Histoire de la révolution d'Angleterre (2 bind, 1826–27), Histoire de la civilisation en Europe (3 bind 1828) og Histoire de la civilisation en France (5 bind, 1829–32).

Guizot ble i 1830 medlem av deputertkammeret, hvor han tilhørte venstre sentrum. Som undervisningsminister i perioden 1832–37 øvde han stor innflytelse på det offentlige skolevesenets utvikling. For øvrig motarbeidet han den demokratiske bevegelsen, spesielt revolusjonære utslag. I 1840 ble han utenriksminister, og fra da av var han den egentlige leder av regjeringens politikk frem til 1848, og fra 1847 førsteminister.

Med sine utpregede konservative meninger var Guizot en ubøyelig motstander av stemmerettsutvidelser. Han ble februarrevolusjonens første politiske offer, idet kongen avskjediget ham for å bevare sin egen stilling. Etter dette deltok ikke Guizot aktivt i politikk.

Det mest betydelige av hans senere arbeider er hans selvbiografiske verk Mémoires pour servir à l'histoire de mon temps (9 bind, 1858–68).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg