Ludvig Filip 1 (Louis-Philippe). Etter maleri av F. Winterhalter, Musée de Versailles.

Ludvig Filip 1 av F. Winterhalter/F. Winterhalter, Musée de Versailles ※. Gjengitt med tillatelse

Ludvig Filip 1 var fransk konge fra 1830 til 1848. Han var sønn av hertug Filip av Orléans (Philippe Égalité).

Ludvig Filips regjeringstid kalles «julikongedømmet» eller «borgerkongedømmet», og han selv kalles ofte «borgerkongen». Ludvig Filips regjeringstid både begynte og sluttet med en revolusjon. Han ble valgt til konge etter julirevolusjonen og ble styrtet ved februarrevolusjonen.

Ludvig Filip delte sin fars sympatier for den franske revolusjonen, og gikk i 1792 inn i revolusjonsgeneralen Dumouriez' hær og deltok i slagene ved Valmy og Jemappes, men i 1793 flyktet han til Østerrike.

Som emigrant flakket Ludvig Filip omkring. Han besøkte blant annet Norden og kom i 1795 helt til Nordkapp. Senere dro han til Amerika, og i årene 1800–1808 bodde han i Storbritannia.

I 1809 giftet han seg med Marie Amélie, datter av Ferdinand 1 av De to Sicilier. Ludvig Filips forhold til de franske kongene Ludvig 18 og Karl 10 var kjølig, og under restaurasjonen av monarkiet etter napoleonstiden inntok han en noe tilbaketrukket stilling. Under julirevolusjonen i 1830 ble Ludvig Filip utropt til riksforstander, og senere samme år ble han valgt til konge.

Hans regjering begunstiget den velstående middelstand og ble støttet av den, men møtte større og større motstand hos de liberale og demokratiske partiene.

Etter 1840 grep Ludvig personlig mer inn i styret, støttet av førsteministeren Francois Guizot. Men korrupsjonen i det politiske liv, sammen med en svak og vaklende utenrikspolitikk, svekket stadig «julikongedømmets» og «borgerkongens» anseelse.

Ludvig ble styrtet ved februarrevolusjonen i 1848 og levde sine to siste år i Storbritannia.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.