Litvinenko-saken er omstendighetene rundt dødsfallet til den tidligere KGB-obersten Aleksandr Litvinenko (1962–2006).

Litvinenko, som var bosatt i Storbritannia, ble høsten 2006 forgiftet med det radioaktive stoffet polonium 210 på et hotell i London. Han døde av skadene tre uker etter, 24. november 2006. Han hevdet selv at det var den russiske presidenten Vladimir Putin og russisk etterretning som sto bak drapet. Dette ble benektet fra Kreml.

Litvinenko avslørte våren 1999 korrupsjon i det hemmelige russiske politiet, FSB, og han avslørte også brudd på menneskerettighetene i Tsjetsjenia. Aleksandr Litvinenko var i gang med en egen etterforskning av drapet på den russiske journalisten Anna Politkovskaja da han ble forgiftet.

Polonium 210 ble funnet i urinen hans, og britiske myndigheter er sikre på at russeren ble forgiftet. Polonium-210 blir vanligvis kunstig fremstilt i en atomreaktor eller en partikkelakselerator, ifølge nyhetsbyrået AP.

Russisk og britisk politi har etterforsket saken, og britiske myndigheter krevde i 2007 at Russland utleverte den tidligere KGB-agenten Andrej Lugovoj, som britene mistenkte for drapet. Russland avviste dette kravet, noe som førte til en diplomatisk konflikt mellom de to landene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg