førerhund

Retrievere og pudler er de vanligste hunderasene som brukes som førerhund for synshemmede.

Førerhund. Den blinde med førerhunden sin. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Førerhund er en hund som er utdannet til å hjelpe synshemmede til å ta seg frem både innen- og utendørs. Det er flere ulike raser som brukes, men mest vanlig er retrievere og pudler.

Trening

Hunden bor vanligvis hos en vertsfamilie og får vanlig opptrening til den er mellom ett og to år. Etter dette blir hunden testet for å se om den egner seg til å gå videre med utdanning til å bli førerhund. Hunden skal være frisk og ha en velfungerende atferd til oppgaven.

En hund som godtas, læres vanlige appelløvelser som å sette seg, legge seg, stå stille og hente gjenstander på kommando. Dessuten lærer den å føre en synshemmet trygt i trafikk, markere fortauskanter, unngå hindringer, også slike som hunden, men ikke den synshemmede, kan gå under, og hunden skal følge med i trafikkbildet slik at den ikke går ut i gaten før veien er klar. Hunden læres opp til ikke å adlyde ordre som kan bringe den blinde eller hunden selv i fare; for eksempel skal den ikke gå fra fortauet ut i gaten hvis veien ikke er klar, selv om hunden får ordre om det. I arbeid har hunden en sele med en bøyle som den synshemmede holder i. Utdannelsen av hunden tar 6–8 måneder.

Etter dette skal hund og den synshemmede samtrenes i cirka en måned. Det er NAV betaler for opplæringen av førerhunder, og oppdraget legges ut på anbud hvert fjerde år.

Det er tre førerhundskoler som har kontakt med NAV; Lions Førerhundskole AS, Lund Hundetjenester AS og Norges Blindeforbund Førerhundskolen.

Brukeren

Også den synshemmede blir vurdert med hensyn til fysisk og psykisk evne til å gjøre seg nytte av en førerhund, dessuten søker man å finne en hund som passer til den blindes størrelse, ganglag og personlighet. I prinsippet blir alle omkostninger til anskaffelse, utdannelse og hold av en førerhund betalt av NAV idet en førerhund blir vurdert som et teknisk hjelpemiddel.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg