Førerhunden Calvin med valp

førerhund

Førerhunden Kalmer
Retrievere og pudler er de vanligste hunderasene som brukes som førerhund for synshemmede. I arbeid har hunden en sele med en bøyle som den synshemmede holder i. Når selen er på skal førerhunden ikke forstyrres.
førerhund

Førerhund. Den blinde med førerhunden sin. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Førerhund er en hund som er utdannet til å hjelpe synshemmede til å ta seg frem både innen- og utendørs.

Raser

Det er flere ulike raser som brukes, men mest vanlig er retrievere og pudler. Da førerhunder ble introdusert i Norge, på 1960-tallet, var schæferen den mest brukte rasen.

Førerhund i arbeid

I arbeid har hunden en sele med en bøyle som den synshemmede holder i. Når selen er på skal førerhunden ikke forstyrres.

Uten hundeførers tillatelse må andre enn hundeføreren ikke snakke til, klappe, eller på andre måter distrahere førerhunden. Andre hundeeiere må sørge for at hundene deres ikke forstyrrer førerhunden. De må holde god avstand, og gi seg til kjenne slik at også hundefører kan være oppmerksom på at de er der.

En førerhund skal kunne følge sin fører over alt. De skal ha fri adgang til alt i hverdagen fra transport til å kunne gå som alle andre på konserter, i butikker og på restaurant.

Trening

Hunden bor vanligvis hos en vertsfamilie og får vanlig opptrening til den er mellom ett og to år. Etter dette blir hunden testet for å se om den egner seg til å gå videre med utdanning til å bli førerhund. Hunden skal være frisk og ha en velfungerende atferd til oppgaven.

En hund som godtas, læres vanlige appelløvelser som å sette seg, legge seg, stå stille og hente gjenstander på kommando. Dessuten lærer den å føre en synshemmet trygt i trafikk, markere fortauskanter, unngå hindringer, også slike som hunden, men ikke den synshemmede, kan gå under, og hunden skal følge med i trafikkbildet slik at den ikke går ut i gaten før veien er klar. På landevei, og på gang- og sykkelvei er en førerhund opplært til å holde venstre kant. Dette er i tråd med bestemmelsene i veitrafikkloven, som fastsetter at fotgjengere skal holde venstre side av veien.

Hunden læres opp til ikke å adlyde ordre som kan bringe den blinde eller hunden selv i fare; for eksempel skal den ikke gå fra fortauet ut i gaten hvis veien ikke er klar, selv om hunden får ordre om det.

Utdannelsen av hunden tar 6–8 måneder. Etter dette skal hund og den synshemmede samtrenes i cirka en måned.

Formidling av førerhund

I prinsippet blir alle omkostninger til anskaffelse, utdannelse og hold av en førerhund betalt av NAV idet en førerhund blir vurdert som et «teknisk hjelpemiddel». Det kjøpes inn førerhunder fra ulike leverandører, etter anbud. Hver anbudsperiode er på fire år.

I 2021 er det tre førerhundskoler som har kontakt med NAV; Lions Førerhundskole AS, Lund Hundetjenester AS og Norges Blindeforbund Førerhundskolen.

Også den synshemmede blir vurdert med hensyn til fysisk og psykisk evne til å gjøre seg nytte av en førerhund, dessuten søker man å finne en hund som passer til den blindes størrelse, ganglag og personlighet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg