Faktaboks

Leicester
Uttale
lˈestə

Leicester en bykommune og samvirkemyndighet som ligger omtrent midt i England, hovedstad i grevskapet Leicestershire, ved Trents seilbare sideelv Soar, 50 kilometer øst for Birmingham. Byen hadde 329 839 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 73 kvadratkilometer.

Arkitektur og kultur

Byens vartegn er klokketårnet i sentrum av byen som handlegatene stråler ut fra. Ellers har Leicester mange gamle bygninger, blant annet et sykehus fra 1300-tallet, Leicester-katedralen som ble påbegynt i 1086 og sto ferdig i 1867, og ruiner av forum og bad i det romerske Ratae.

Næringsliv og økonomi

Leicester er den mest folkerike kommunen i East Midlands, og med omkringliggende områder er dette et av de mest folkerike områdene i England. Leicester er historisk en industriby med særlig betydelig trikotasje- og skoindustri, men også en rekke andre store selskaper har hovedkontor eller anlegg i byen: KPMG, HSBC og Santander Bank, British Gas, British Telecom og Caterpillar er noen av disse. Leicester har to universiteter, University of Leicester fra 1957 og De Montfort University.

På 1970-tallet bosatte mange sørasiatiske flyktninger seg i Leicester etter å ha blitt forvist fra Afrika under afrikaniseringspolitikken, hovedsakelig satt ut i livet av Ugandas diktator Idi Amin.

Fotballklubben Leicester City FC spiller i Premier League og har sine hjemmekamper på King Power Stadium. Klubben ble overraskende seriemester i 2016.

Historie

Leicester var bosatt allerede før den romerske erobringen, men ble avfolket i senromersk tid. Leicester var en viktig by i middelalderen og allerede på 1200-tallet hadde byen spesialisert seg på ullindustri. Byen fikk byprivilegier fra 1589. Leicester fikk transportforbindelse til London på begynnelsen av 1800-tallet da Grand Union Canal ble koblet til byen. Jernbanen kom i 1832 med påfølgende rask industriell utvikling.

Under en parkeringsplass oppdaget arkeologer i 2012 et skjelett som de senere kunngjorde var Richard 3. Levningene ble funnet på stedet der den tidligere kirken Grey of Friars lå, den ble også ble gravd ut i 2012.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg