Grand Union Canal er en sammenslåing av ti kanaler i England, mellom London og Birmingham, med avgreninger til blant annet Leicester og Northampton. Kanalsystemet er 220 kilometer langt og har i alt 166 sluser.

De ulike delstrekningene ble utbygd etappevis fra omkring 1800. Driftsselskapet Grand Union Canal ble dannet ved en sammenslutning av flere lokale kanalselskaper i 1929. Den viktigste av disse var Grand Junction-kanalen, som ble bygget for å lette godstransporten mellom The Midlands og London. Kanalen fikk forgreninger til byer i vekst, som Aylesbury, Slough, Northampton og Buckingham, og ble en konkurrent til Oxford Canal. Grand Union Canal fikk ekstra brede sluser, slik at to kanalbåter kunne ligge ved siden av hverandre. Ved Brentford sluser slutter kanalen seg til Themsen, og her ble det betalt bompenger basert på båttype og vekt.

Driftsselskapet ble nasjonalisert i 1948, og kanalene drives i dag av det statlige selskapet British Waterways. Trafikken langs kanalen er i dag altoverveiende knyttet til rekreasjon og turisme.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg