Lazarillo de Tormes er tittelen på en spansk roman som regnes som den første pikareskromanen (se pícaro). Romanen, som er på 48 sider, utkom anonymt i Burgos i 1554.

Faktaboks

Også kjent som

La vida de Lazarillo de Tormes y de sus fortunas y adversidades

Uttale
laþarˈiljå ðe tˈårmes
Forfatter
1117

Romanens fullstendige tittel er La vida de Lazarillo de Tormes y de sus fortunas y adversidades (Lazarillo fra Tormes' liv, i medgang og motgang).

Romanen forteller i jeg-form om en fattig gutts opplevelser som tjener for forskjellige herrer (en blind tigger, en gjerrig prest, en lutfattig adelsmann og så videre), noe som gir forfatteren anledning til å rette satiren mot de forskjellige samfunnsklassene. Persontegningen er gjort med brede og sikre strøk.

Boken ble umåtelig populær i sin samtid. Alt i 1560 ble den oversatt til fransk, i 1576 til engelsk og i 1579 til nederlandsk. I 1976 ble den oversatt til både nynorsk og i 1992 til bokmål.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg