Faktaboks

Nils Henrik Asheim
Født
20. januar 1960, Oslo
Nils Henrik Asheim
Nils Henrik Asheim er komponist og organist, kjent som en betydelig improvisasjonsmusiker
Nils Henrik Asheim
Av .

Nils Henrik Asheim er en norsk komponist, pianist og organist. Han har mottatt en rekke priser for sine verk, gjort seg bemerket som improvisator på orgel og har i mange år vært en drivende kraft i Stavangers musikkliv.

Utdannelse og debut

I 1975, bare 15 år gammel, vakte han betydelig oppsikt med sin blåseoktett Octopus, da den ble fremført ved Ung Nordisk Musikkfest i Helsingfors. Han begynte å studere komposisjon allerede som 12-åring i 1972 med Olav Anton Thommessen, professor i komposisjon ved Norges musikkhøgskole. 19 år gammel begynte han på kirkemusikkstudiet ved samme institusjon, der han studerte orgel med professor Harald Herresthal og klaver med førsteamanuensis Geir Henning Braaten.

Bredden i Asheims begavelse ligger i det faktum at han i tillegg til sitt virke som komponist også er aktiv både som organist og pianist på høyt nivå. Etter en periode som stipendiat i komposisjon ved Rogaland Musikkonservatorium i 1982–1984 avla han diplomeksamen i komposisjon ved Norges Musikkhøgskole i 1987. Han oppholdt seg deretter et år som nederlandsk statsstipendiat ved Sweelinck-konservatoriet i Amsterdam, der han studerte komposisjon med Ton de Leeuw og elektroakustisk komposisjon ved konservatoriets studio.

Asheims musikk

To forhold manifesterer seg i Asheims verker: hans betydelige form- og strukturdannende evne paret med improvisasjonens umiddelbare musikalske innfall. Dette kan oppfattes som en spenning og er merkbar i Turba fra 2000 for solister, kor og orkester til tekster av den romerske filosofen Lukrets. Mer uttalt finner man tendensen til stram struktur og lekende improvisasjon i de kammermusikalske verkene Glasshus for saksofonkvartett fra 2001, Chase for dobbel stryketrio fra 2001, Scream soft for tuba og perkusjon fra 2002 samt Nicht for talestemme, fløyte, klarinett, fiolin, cello, slagverk og klaver fra samme år.

Asheims verkliste er omfattende og inneholder en rekke kammermusikk, kirkemusikk og orkesterverker. Sentrale større verker er de allerede nevnte Speil for orkester (1987) og Turba for solister, kor, orkester og elektroniske stemmer (2000). I flere verker benytter Asheim elektroakustiske virkemidler som for eksempel installasjonen Axis (1995), der musikken styres av infrarøde sensorer via en datamaskin.

Kirkeoperaen Martin Luther Kings Himmelferd (1990) viser Asheims interesse for å arbeide med lyd i et arkitektonisk rom. Det samme fenomenet finner man i utendørsverkene Blowout (1996) og Strandhogg (1998), komponert for Stavanger havn. Asheim har ut over dette komponert musikk til offisielle seremonier: fanfaren til de olympiske vinterleker i Lillehammer 1994 og inngangsmusikken til det norske kronprinsparets vielse i 2001. I tillegg til dette kommer musikkteater-verker samt pedagogisk anlagte komposisjoner.

Asheim er en fremragende improvisator på orgel – som solist så vel som i ensemblesammenheng. Hans improvisasjonskunst kommer til uttrykk i flere verker, for eksempel i 16 pieces for Organ (2002), en solo-improvisasjonsinnspilling fra Oslo domkirke.

Organisatorisk virksomhet

Siden 1991 har Asheim bodd i Stavanger. Her har han vært lærer ved Rogaland Musikkonservatorium og musikkanmelder i Stavanger Aftenblad i tillegg til et aktivt engasjement for Stavanger Symfoniorkester, blant annet som formann i orkestrets programkomite. Han er drivende kraft og styreleder i kulturhuset Tou Scene, som er blitt et samlingssted for kunstmiljøet i Stavanger. Som orgelsjef i Stavanger konserthus har han arrangert store orgelkonserter og -festivaler med til dels stor internasjonal deltakelse.

Asheim var formann i Norsk Komponistforening fra 1989–1991, har to ganger innehatt Statens treårige arbeidsstipend og har mottatt en rekke priser for sitt kompositoriske virke.

Priser

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg