Mekong
Mekongelva i Laos.
Mekong
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Laos ligger i tropene, mellom 14° og 22° nordlige bredde, og mellom 100° og 107° 30ʹ østlig lengde. Landet, som avgrenses av elven Mekong i vest og Annamfjellene i øst, er uten adgang til havet. Mer enn 90 prosent av totalarealet består av sterkt eroderte platåer, i hovedsak mellom 900 og 1800 meter over havet.

Den nordlige delen av landet er den høyeste, med gamle foldekjeder og sandsteins- og kalksteinsplatåer. Landskapet er vilt og ulendt, med fjell som stiger bratt opp fra de trange dalene. Flere topper når en høyde av over 2000 meter, høyest er Phou Bia (2819 meter over havet). Det eneste forholdsvis flate området er Tran Ninh-platået med Krukkesletta, der mer enn 2100 steinkrukker fra perioden 500 fvt. til 500 evt. er spredt gruppevis ut over området.

Annamhøylandet, som utgjør grensen mot Vietnam, skråner jevnt ned mot Mekong. Fjellkjeden, som til størstedelen består av krystallinske og granittiske bergarter, når i grenseområdene en høyde på 2000–2500 meter over havet, men er for det meste 450–900 meter høye. Den smale Mekongdalen, som danner Laos' vestgrense mot Thailand, er svært fruktbar og har størstedelen av landets befolkning. Sørlige Laos består hovedsakelig av lavland atskilt av platåområder, blant annet det cirka 1000 meter høye Bolovenplatået som er oppbygd av sandstein overdekket av basalt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg