Langøya er en øy i Holmestrand kommune, Vestfold, i Holmestrandsfjorden rett øst for Holmestrand by. Øya er på 0,9 kvadratkilometer. Langøya er på det meste 3 000 meter lang og 500 meter bred. Øya er ubebodd.

Kalksteinsuttak og deponi for avfall

Langøya
Landskap på Langøya, 2018.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Øya er bygd opp av kambrosiluriske sedimentære bergarter. Fra 1899 til 1985 ble det tatt ut kalkstein i stor skala på øya, til bruk i sementproduksjon på Slemmestad. Kalksteinuttaket har etterlatt to gigantiske kratre, ned til 40 meter under havnivå.

Etter at uttaket av kalkstein ble avsluttet, har kratrene blitt brukt som deponi for miljøfarlig avfall som er ufarliggjort. Håndteringen av avfall drives av NOAH AS. Selskapets anlegg på Langøya er utviklet for mottak og behandling av alle aktuelle typer uorganisk farlig avfall. For å øke mottakskapasiteten er det i senere år sprengt ut store mengder fjell i Sydbruddet. I 2024 skal Sydbruddet være ferdig oppfylt med farlig avfall. Over dette legges lag med ordinært avfall før deponiet avsluttes med et topplag med stein og rene masser.

Eierskap

Gjennom selskapet Gjelsten Holding eier Bjørn Rune Gjelsten Langøya. Det har vært samtaler mellom blant andre Gjelsten og ordførerne i Re og Holmestrand med sikte på å utvikle øya til en attraksjon for allmennheten etter at deponivirksomheten er avsluttet.

Naturreservat

I 1988 ble Langøya naturreservat opprettet. Det omfatter et område på 212 dekar som dekker hele østkysten, samt nord- og sørenden av øya. Forvaltningsplanen for dette naturreservatet ble godkjent av Fylkesmannen (nå statsforvalter) i Vestfold i 2018.

Formålet med fredningen er å verne en viktig lokalitet for forståelse av Oslofeltets fossilførende bergarter med tilhørende vegetasjon, herunder kalkkrevende planter og fossiler. På øya er det også en rødrevfamilie. Det er to områder på Langøya som er regulert til friområder.

Kart

Langøya
Langøya
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lindemann, Hans, red.: Langøya : en helt spesiell øy i Oslofjorden, 1999, isbn 82-7858-021-9
  • Lunde, Stig-Tore: Langøya, 2007, isbn 978-82-997741-0-9

Kommentarer (4)

skrev Ayla Backe

Bildet av Langøya utenfor Langesund er misvisende, da det har ingenting med deponiet for farlig avfall på Langøya i Re kommune (som snart skal gå over til Holmestrand kommune) å gjøre. Det er flere ting i artikkelen som er direkte misvisende, da NOAH nylig sprengte ut enda 1 million kubikkmeter kalkstein fra sydligste del av Langøya, slik at kapasiteten nå vil rekke fram til ca. 2024. Det er ikke første gang NOAH har tatt ut kalkstein for å utvide kapasiteten, da de sprengte ut ca. 3 millioner kubikkmeter i første del av sydbruddet i 2008. Dessuten skal det legges enorme mengder såkalt 'ordinært avfall' - dvs. lettere forurensede masser over farlig avfallsdeponiene - før det avsluttes med et relativt tynt topplag med stein og rene masser. Tillatelsen gjelder for opptil kote +18 (18 meter over havnivå).

skrev Lars Mæhlum

Feilplassert bilde er fjernet og teksten revidert.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg