Faktaboks

La Grande
Uttale
lagrˈãd

La Grande er en elv i provinsen Québec i Canada, som renner fra øst mot vest og har utløp i James Bay (Hudson Bay). Lengden er 893 kilometer (med tilløpet Fort George River) og nedslagsfeltet 97 600 kvadratkilometer.

Kraftverkskomplekset La Grande, som er Canadas største, ble utbygd av Hydro Québec i 1979–1985. I alt er det bygd fire vannkraftverk, La Grande 1–4, som har en samlet installert ytelse på 8 738 MW. Samlet magasininnhold er cirka 122 milliarder kubikkmeter og midlere årsproduksjon cirka 47 TWh.

De store oppdemningene av magasinene medførte at store taigaområder ble satt under vann. Som erstatning til de cirka 8000 First Nations og inuitter som lever i James Bay-området, ble det avsatt et fond på i alt cirka 230 millioner kanadiske dollar samt undertegnet en særskilt avtale som sikrer deres rettigheter til fortsatt fiske og fangst i området. For å dempe kulturkollisjonen er det ikke bygd veier frem til urbefolkningens bosetninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg