Faktaboks

Kuwait Petroleum Corporation
KPC
Uttale
kuwˈait petroleum Corporation

Kuwait Petroleum Company (KPC) er et statseid oljeselskap som ble etablert i 1980 for å reorganisere, integrere og utvikle petroleumsaktiviteten i Kuwait. Kuwait Oil Corporation (KOC) er den delen av selskapet som driver med oljeleting, boreoperasjoner og produksjon av olje og gass. Kuwait Oil Tanker Company (KOTC) har ansvar for tankskipsflåten og for skip for transport av flyende gass.

Selskapet har ti underselskaper som er spesialisert i olje- og gassleting, produksjon, raffinering, produksjon av flytende gass, markedsføring av olje og gass produkter, transport av olje, petroleumsprodukter og gass og drivstofftjenester til fly. En del av virksomheten er å utdanne til slik virksomhet og sertifisering av teknisk og administrativt personell. Selskapet et ett av verdens ti største energiselskaper og har virksomhet en rekke steder i verden.

Historikk

På slutten av 1930-årene ble det funnet olje i Kuwait og etter den andre verdenskrig startet oljeutvinning drevet av Kuwait Oil Company (KOC) som ble etablert i 1934. Opprinnelig var selskapet et samarbeidsprosjekt mellom Anglo-Persian Oil Company som senere fikk navnet British Petroleum (BP) og det amerikanske selskapet Gulf Oil som senere ble en del av Chevron. Selskapet fikk oljerettigheter i 1934 og startet boring i 1936. Det første funnet av olje var i 1938 i det som har fått navnet Burgan oljefeltet. Etter krigen ble det var det en rekke funn; Magwa i 1951, Ahmadi i 1952, Raudhatain i 1955, Sabriya i 1957 og Minagish i 1959.

Oljevirksomheten ble utviklet av britiske og indiske ingeniører og arbeidere. Disse levde isolert fra lokalbefolkningen og var selv segregert etter nasjonsbakgrunn.

Staten Kuwait overtok oljeutvinningsselskapet KOC i 1974–1975. I løpet av 1970 årene ble også raffinerivirksomhet, tankfart og petrokjemisk industri nasjonalisert og lagt inn under selskapet i 1980. I 1983 overtok selskapet Gulfs bensinstasjoner i en rekke europeiske land, blant annet Danmark og Sverige og startet salg av oljeprodukter under varemerket Q8.

Et selskap dominert av emirens familie

Kuwait er et emirat og emirens familie har en dominerende posisjon. I 2016 hadde Kuwait en befolkning på 4,5 millioner derav 1,3 millioner Kuwaitiske statsborgere. Landet har vært helt avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Toppledelsen i KPC har siden selskapet ble nasjonalisert vært kuwaitisk. I 2019 ble Emad Sultan leder av selskapet. Blant tidligere ledere Jamal Jafar (2016–2019), Hashim Hashim (2013–2016), Sami Al-Rushaid (2007–2013), Farouk Al-Zanki (2004–2007), Ahmad Al-Arbeed (2001–2004), Abdul Latif Al-Tourah (1998–2001), Khalid Al-Fulaij (1992–1994) og Issam Hasan Al-Mallah (1984–1992).

Utfordringer fremover

Som andre nasjonale oljeselskaper har KPC utviklet seg til å bli et internasjonalt energiselskap med investeringer i en rekke bransjer. Selv om olje- og gassressursene i Kuwait er store er de begrenset og selskapet arbeider aktivt med å utvide virksomheten.

Som nasjon er også Kuwait avhengig av stormakten USA. Irak okkuperte landet i 1990, men ble frigjort under Gulfkrigen (1990–1991). Landet ligger utsatt til i forhold til mulige konflikter og har en oljebasert økonomi som er sårbar i forhold til krigshandlinger i den Persiske gulf. Det er også en utfordring at landet har en så stor innvandrerbefolkning og en minoritetsbefolkning med statsborgerskap. Emiren og emirens families dominerende posisjon har også vært kritisert av kretser som ønsker et mer demokratisk styresett.

Som andre energiselskap står KPC overfor utfordringer i forhold til overgang til bruk av andre energikilder enn olje- og gass.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Priest, Tyler (2012). The Dilemmas of Oil Empire. The Journal of American History, June 2012, side 236 – 251.
  • Tétreault, Mary Ann (1995). The Kuwait Petroleum Company and the economics of the New World Order. Westport, CT: Quorum Books.
  • Tétreault, Mary Ann (1981). The Organization of Arab Petroleum Exporting Countries. History, Policies. Tukwila Washington: Thriftbooks.
  • Topham, John (2007). Fuelling Kuwait’s Development. The Story of Kuwait Oil. London: Stacey International
  • Valérie, Marcel (2006). Oil Titans: National Oil Companies of the Middle East. London: Chatham House Brookings Institution Press.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg