Faktaboks

Kunstnerforeningen
Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Forretningsadresse
Oslo
Stiftet
31.12.1849
Daglig leder
Bjørn Birch
Styreleder
Kari-Ann Grønsund

Kunstnerforeningen er en tverrfaglig forening for kunstnere.

Foreningen ble først stiftet av malerne Hans Gude, Adolph Tidemand og fiolinisten Ole Bull i 1849, da de sammen med den nystiftede Studentersangforening arrangerte nasjonale kulturaftener på Christiania Teater. Halfdan Kjerulfs og Andreas Munchs Brudeferden i Hardanger ble fremført til tableauer av Tidemand og Gude. Kunstnerne var vendt hjem fra Europas kunstbyer på grunn av det kaos som rådde etter februarrevolusjonen i 1848, men da de fikk så få oppdrag hjemme, drog de utenlands igjen så snart forholdene roet seg. Foreningens formål var blant annet å samle penger så unge talenter kunne komme ut og lære.

Foreningen gjenoppstod i 1860 med det formål å samle kunstnere av ulike fag til samvær rundt punsjebollen. I 1880-årene brøt billedkunstnerne ut og laget sin egen fagforening, i 1890-årene gjorde forfatterne og skuespillerne det samme. Omkring 1910 organiserte musikerne og arkitektene seg, men man beholdt Kunstnerforeningen som et felles forum.

I Johan Svendsens formannstid i 1873–1874 ble Purpurnæseordenen innstiftet. Ridderskjoldene prydet i mange år kunstnernes restaurant Blom sammen med foreningens portrett- og kunstsamling. Den ble nedlagt i 2005, og samlingen flyttet til Kafé Engebret. Formann 1979–1997 var forfatteren Mentz Schulerud, fra 1997 komponisten Oddvar S. Kvam. Jahn Otto Johansen etterfulgte Kvam. Bjørn Birch er leder av foreningen siden 2013.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Kunstnerforeningen
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.991 Aktiviteter i andre interesseorganisasjoner ikke nevnt annet sted

Kommentarer (2)

skrev Søren Kjørup

Jeg beklager, men hele det første afsnit om Kunstnerforeningen 1848-1849 er helt misvisende. Her er en mere korrekt version – men altså på dansk, så nogen må oversætte og bearbejde:

Kunstnerforeningen i Christiania blev oprettet i 1848, bl.a. på initiativ af maleren Hans Gude, der ligesom andre norske kunstnere som studerede eller arbejdede ude i Europa, kom hjem på grund af de politiske uroligheder sydpå. Foreningen er især kendt for de tre aftener i Christiania Theater som den arrangerede i slutningen af marts 1849 med fem tableaux vivants og 17 indslag af norsk og udenlandsk orkester- og kormusik og deklamation. Det kendteste tableau var efter det næsten helt ny maleri "Brudefærden i Hardanger" af Gude og Adolph Tidemand, der blev indledt ved at det store kor sang Andreas Munchs nyskrevne billedbeskrivende digt "Brudefærden" til Halfdan Kjerulfs ligeledes nyskrevne melodi.

svarte Annette Faltin

Hei, beklager sent svar. Jeg skal se på dette! Mvh Annette

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg