Konstantin Tsiolkovskij

Faktaboks

Konstantin Tsiolkovskij

Konstantin Eduardovitsj Tsiolkovskij

Uttale
tsiolkˈovskij
Født
17. september 1857, Izhevskye, Russland
Død
19. september 1935, Kaluga, Sovjetunionen

Artikkelstart

Konstantin Tsiolkovskij var en russisk vitenskapsmann som sammen med Robert Esnault-Pelterie, Hermann Oberth og Robert H. Goodard blir regnet som en av astronautikkens store pionerer.

Biografi

Da han var ti år gammel fikk Tsiolkovskij skarlagensfeber og fikk sterkt nedsatt hørsel. Han gikk ikke på skole, men måtte studere selv hjemme. Han tok senere lærerutdannelse og virket som lærer utenfor Moskva.

Astronautikk

Allerede i 1883 foreslo han reaksjonsdrift for interplanetarisk flygning. I 1898 hadde han ferdig sin klassiske avhandling Utforskning av verdensrommet med reaksjonsapparater, som ble publisert i 1903. Han lanserte også bevegelseslovene for en rakett med variabel masse. Flere verker fulgte i 1911–1912, 1914, 1926 og 1929. Verket Romrakettog behandler trinnraketter. I 1924 ble han æresprofessor ved det sovjetiske flyvåpens ingeniørakademi.

Tsiolkovskij så nødvendigheten av å utvikle væskemotoren, og var inne på å benytte flytende hydrogen/flytende oksygen som drivstoff. Han skal også være den første som på teknisk grunnlag kom med ideen om en romstasjon.

Betydning

Utviklingen siden romalderens begynnelse i 1957 har vist hvor fremsynt Tsiolkovskij var. Han er også kjent for å ha skrevet "En planet er sinnets vugge, men man kan ikke forbli i vuggen for alltid," ofte omskrevet til "Jorden er menneskehetens vugge, men man kan ikke forbli i vuggen for alltid."

Et krater på Månen er oppkalt etter Tsiolkovskij.

Utvalgte publikasjoner

  • На Луне : Фантастическая повесть På Månen : En Fantastisk Historie (1893)
  • Исследование мировых пространств реактивными приборамиUtforsking av kosmisk rom ved hjelp av reaksjonssystemer (1903)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg