Kongs- og Kronebreen
Kongsbreen til venstre og Kronebreen til høyre i 2016. Colletthøgda i midten, Ossian Sarsfjellet til venstre. Partikler fra under breen farger fjorden rød. Fjelltoppene De tre kroner ses i bakgrunnen.
Kongs- og Kronebreen

Kongsbreen er en cirka 19 kilometer lang isbre nordvest på Spitsbergen, Svalbard. Sammen med Kronebreen danner Kongsbreen den innerste, østligste avgrensningen av Kongsfjorden.

Navnet

Dagens navn er en norsk oversettelse av det eldre navnet Kings Glacier. Navnet er antagelig avledet av Kings Bay/Kongsfjorden og fornorsket i forbindelse med Svalbardkommissærens arbeid (1927) etter norsk overtakelse av suvereniteten på Svalbard. Navnet Kongsbreen ble tidligere brukt på hele breområdet innerst i Kongsfjorden. Etter nærmere undersøkelser, og ikke minst etter at brefrontene har trukket seg betydelig tilbake, er området delt i separate breer: Kongsbreen nordre og søre, Kongsvegen, Kronebreen og Conwaybreen.

Tilbaketrekning

Kongsbreen og Kronebreen er blant de breene på Svalbard som beveger seg raskest. Breene hadde et stort framstøt, såkalt surge, i 1948 og skled da flere kilometer ut i Kongsfjorden. Mellom 1970 og 1976 gikk Kongsfjordbreene 2 kilometer tilbake, noe som blant annet hadde sammenheng med at kalvingen skjedde i et område med dypere vann. Denne korrelasjonen mellom kalvinghastighet og vanndypde ved brefronten er et viktig moment i forbindelse med tilbaketrekning av isbreer, i tillegg til klimaendringseffekter. Fra 2007 til 2014 gikk Kongsbreen tilbake rundt 1800 meter, noe som tilsvarte et arealtap på totalt 2,5 kvadratkilometer. Brefronten ligger nå på land delvis bak Ossian Sarsfjellet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg