Kongsvegen er en cirka 100 kvadratkilometerstor isbre nordvest på SpitsbergenSvalbard, som munner ut i samløp med Kronebreen innerst i Kongsfjorden. Sammen med Sveabreen danner Kongsvegen en sammenhengende, jevn overgang, 60 kilometer lang, fra Kongsfjorden til Nordfjorden, en arm av Isfjorden.

Navnet

Den engelske fjellklatreren og svalbardutforskeren Martin Conway krysset breen sammen med E.J. Garwood i juli 1897 og ga den navnet Kings Highway, som ble fornorsket i 1927 etter at Svalbard var blitt norsk.

Massebalanseendringer

Breen hadde et stort fremstøt, såkalt surge, i 1948 og skled da flere kilometer ut i Kongsfjorden, men i perioden 1970–2000 trakk brefronten seg om lag 4 kilometer tilbake. Breen overvåkes av Norsk polarinstitutt med årlige målinger av massebalansen, og volumet har vist en svak minking siden målingene startet i 1987. Fra 1987 til 2002 økte Kongsvegen noe i volum, men siden det har utviklingen vært negativ.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg