Klagenemnda for industrielle rettigheter (KFIR) er et domstolslignende organ som etter klage overprøver Patentstyrets avgjørelser innenfor patent-, varemerke-, og designrettigheter, samt avgjørelser i saker om foretaksnavn, edelmetalloven og forskrift om registrering av ansvarsmerker.

I tillegg behandler og avgjør KFIR klager over enkelte av de avgjørelsene Plantesortnemnda treffer i medhold av planteforedlerloven.

KFIR prøver, i likhet med særdomstoler, saker som krever særskilte sakkunnskaper. KFIR består derfor av en juridisk utdannet leder og nestleder som begge oppfyller kravene til dommere, samt av juridisk- og teknisk fagkyndige nemndsmedlemmer, sistnevnte innen innen hovedområdene kjemi, elektroteknikk, bygningsteknikk og maskinteknikk. Videre inngår handelskyndige (næringsliv), landbrukskyndige (planteforedlerrett) og håndverkskyndige (design) i nemnda.

KFIR består av leder og nestleder som fungerer som førstevoterende i saker som fremmes for Klagenemnda. I tillegg har KFIR et sekretariatet bemannet med administrativt ansatte som forestår den innledende klagesaksbehandlingen.

Nærings- og fiskeridepartementet oppnevner etter innstilling fra KFIR nemndsmedlemmer/bistillingsmedlemmer som tjenestegjør for tre år.

KFIRs virksomhet reguleres først og fremst av patentstyrelova og patentstyreforskrifta.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg