Et ansvarsmerke er et stempel som påføres gull-, sølv- eller platina gjenstander som skal føres ut i markedet. Ansvarsmerket identifiserer hvem som er ansvarlig for at varens finhet er i samsvar med det påførte finhetsstempelet.

Den som skal identifiseres ved ansvarsmerket er enten produsent eller importør av varen. Ansvarsmerker må søkes registrert hos Patentstyret. Patentstyret fører register over ansvarsmerker. Et ansvarsmerke kan ikke registreres dersom det strider mot lov, offentlig orden og moral, dersom det er egnet til å villede eller dersom det er egnet til å forveksles med en annens ansvarsmerke, eldre merker eller innarbeidede merker. Regler om krav til merket og om søknadsbehandlingen finnes i edelmetalloven og i forskrift om registrering av ansvarsmerker.

Varer som markedsføres eller omsettes som varer av edelt metall, skal ha finhetsstempel som angir varens finhet ved antall vektenheter rent gull, sølv eller platina som finnes i tusen vektenheter legering. For eksempel 585 (gull), 925 (sølv) eller 900 (platina). Med mindre det er praktisk umulig, skal ansvarsmerke påføres alle varer av edelt metall som er påført finhetsmerke.

Patentstyrets avgjørelser etter edelmetalloven kan påklages til Klagenemnda for industrielle rettigheter (KFIR).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg