Faktaboks

Også kjent som

lulesamisk Gásluokta

Innbyggertall
780 (SSB, 2023)
Landareal
1 km²
Tettstedsnummer
7721 Kjøpsvik
NORCEM, Kjøpsvik

Deler av Kjøpsvik fotografert fra toppen av en av siloene til NORCEMs sementfabrikk i Kjøpsvik.

NORCEM, Kjøpsvik
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kjøpsvik er et tettsted i Narvik kommune i Nordland. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 1 km², og har 780 innbyggere (2023).

Kjøpsvik ligger på østsiden av Tysfjorden ved munningen av Inner-Tysfjorden. Tettstedet er grodd opp omkring bedriften Nordland Portland Cementfabrik, som startet sementproduksjon basert på en lokal marmorforekomst her i 1920. Gruva og sementfabrikken er fortsatt Kjøpsviks hjørnesteinsbedrift, med 150 ansatte og en årlig produksjon på ca. 500 000 tonn sement. Virksomheten er i dag eid av det tyske selskapet Heidelberg Materials. Andre bedrifter på stedet er knyttet til sementproduksjonen, blant annet en betongelementfabrikk.

Kjøpsvik var administrasjonssentrum i tidligere Tysfjord kommune, som 1. januar 2020 ble delt mellom Narvik og Hamarøy kommuner.

Kjøpsvik fikk i 1992 vegtilknytning nordover til E6 (riksveg 827). Tettstedet har tilknytning til E6 også i sørvest ved bilfergeforbindelsen Kjøpsvik–Drag og riksveg 827 Drag–Sommarset.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg