Kiruna–Gällivare jernmalmprovins

Kiruna–Gällivare jernmalmprovins, malmprovins i Norrbottens län, Sverige. Her finnes flere av Europas største og rikeste jernmalmforekomster. Malmproduksjonen foregår i dag i to hovedgruver; Kiirunavaara og Malmberget, men flere har vært i drift tidligere.

Gruven ble åpnet i 1898 og har en av verdens største konsentrasjoner av jernmalm. Forekomsten er mer enn 4 km lang og har form som en plate, som stikker 60 ° mot dypet. Jerninnholdet i malmen ligger på 55–67 % Fe; mest i form av magnetitt (Fe3O4) og noe hematitt (Fe2O3). Ujevn fordeling av fosfor i form av apatitt, gjør at malmen inndeles i fosforrike og fosforfattige typer, henholdsvis med ca. 2 % og 0,02 % P. Til nå har gruven produsert rundt 1 milliard tonn jernmalm; påviste reserver ligger på 800 millioner tonn.

Gruven ligger 70 km lenger sør og 5 km nord for Gällivare. Forekomsten ble åpnet i 1888 og har til i dag produsert rundt300 millioner tonn malm; reservene er oppgitt til 400 millioner tonn. Malmen er av samme type som i Kiirunavaara, men består av flere separate malmkropper (Stora Malm-lagret, Kaptenslagret, Koskullskulle m.fl.).

Gruvene drives av det statseide gruveselskapet LKAB.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.