Kiruna–Gällivare jernmalmprovins

Kiruna–Gällivare jernmalmprovins, malmprovins i Norrbottens län, Sverige. Her finnes flere av Europas største og rikeste jernmalmforekomster. Malmproduksjonen foregår i dag i to hovedgruver; Kiirunavaara og Malmberget, men flere har vært i drift tidligere.

Faktaboks

uttale:
– jˈelli-

Kiirunavaara

Gruven ble åpnet i 1898 og har en av verdens største konsentrasjoner av jernmalm. Forekomsten er mer enn 4 km lang og har form som en plate, som stikker 60 ° mot dypet. Jerninnholdet i malmen ligger på 55–67 % Fe; mest i form av magnetitt (Fe3O4) og noe hematitt (Fe2O3). Ujevn fordeling av fosfor i form av apatitt, gjør at malmen inndeles i fosforrike og fosforfattige typer, henholdsvis med ca. 2 % og 0,02 % P. Til nå har gruven produsert rundt 1 milliard tonn jernmalm; påviste reserver ligger på 800 millioner tonn.

Malmberget

Gruven ligger 70 km lenger sør og 5 km nord for Gällivare. Forekomsten ble åpnet i 1888 og har til i dag produsert rundt300 millioner tonn malm; reservene er oppgitt til 400 millioner tonn. Malmen er av samme type som i Kiirunavaara, men består av flere separate malmkropper (Stora Malm-lagret, Kaptenslagret, Koskullskulle m.fl.).

Gruvene drives av det statseide gruveselskapet LKAB.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg