LKAB

Del av LKABs anlegg i Narvik. Foto: www.infoto.no

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

LKABs pelletsverk, Kiruna. Terrassene består av "gråberg", dvs slagghauger etter jernmalmproduksjon. Foto: www.infoto.no

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Luossavaara-Kiirunavaara AB, også kjent som LKAB, er et svensk statseid gruveselskap grunnlagt i 1890 og er den største jernmalmprodusenten i Europa. Selskapet har hovedkontor i Luleå i Lappland og drifter gruver og foredlingsverk i Kiruna og Malmberget, samt pelletsverk i Svappavaara. Malmen eksporteres til Narvik via Ofotbanen og til Luleå, hvor LKAB har lasteanlegg og lager.

Faktaboks

Også kjent som
forkortelse for Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag

I tillegg til jernmalmvirksomheten produserer og markedsfører datterselskapet Minelco industrimineraler, et selskap grunnlagt i 1989.

I 2020 hadde LKAB en omsetning på cirka 34 milliarder svenske kroner og hadde omtrent 4500 ansatte fordelt på 12 ulike land.

Historikk

LKAB ble stiftet i 1890 og har siden åpningen av Ofotbanen i 1902 eksportert jernmalm til Narvik, hvor selskapets har sitt største havneanlegg, og til Luleå hvor selskapets andre havn er plassert.

Selskapet har siden 1907 hatt den svenske staten på eiersiden. Frem til 1957 hadde staten og industriselskapet Gränges en eierandel på 50 prosent hver, før staten ble majoritetseier. Etter 50 år på eiersiden kjøpte staten i 1976 opp de resterende aksjene og har siden vært eneeier.

I 1974 produserte selskapet 30 millioner tonn jernmalm, som er selskapets største produksjon over ett år. I 1989 opprettet selskapet datterselskapet Minelco som produserer og markedsfører industrimaterialer.

Selskapet operer med Europa som hjemmemarked, men selger og eksporterer også jernmalm til Nord-Afrika, USA, Midtøsten og Asia.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg