Kathryn Bigelow

Faktaboks

Kathryn Bigelow

Kathryn Ann Bigelow

Uttale
bˈigəlou
Født
27. november 1951, San Carlos, California
Kathryn Bigelow
Kathryn Bigelow
Av /NTB scanpix.

Artikkelstart

Kathryn Bigelow er en filmregissør og filmprodusent fra USA. Hun ble den første kvinnelige vinneren av Oscar-prisen for beste regi.

Bigelow er utdannet billedkunstner, og var student ved filmskolen ved Columbia-universitetet. Hennes toneangivende regidebut var motorsykkelfilmen The Loveless (Lærjakkene, 1982), med Willem Dafoe i hovedrollen, som ble etterfulgt av vampyrthrilleren Near Dark (1987).

Den handlingsmettede kriminalfilmen Point Break (På bristepunktet, 1991), med Patrick Swayze og Keanu Reeves, ble et gjennombrudd, og hun fikk mye oppmerksomhet for det formsikre science fiction-dramaet Strange Days (1995) med Ralph Fiennes. I 2000 filmatiserte hun Anita Shreves roman The Weight of Water, som er delvis basert på et brutalt øksedrap som fant sted i New Hampshire i 1873, mens K-19: The Widowmaker (2002) skildret en russisk atomubåt på vei mot katastrofen.

Som første kvinnelige regissør vant hun Oscar for beste regi med The Hurt Locker (2008), som skildrer amerikanske soldater i Irak. Filmen vant til sammen seks Oscar-priser, deriblant for beste film. Krig var også bakteppet i Zero Dark Thirty (2012), med Jessica Chastain i hovedrollen, som tar for seg CIAs årelange jakt på Osama Bin Laden etter terrorangrepet i New York 11. september 2001. Filmen ble Oscar-nominert i kategorien "beste film".

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg