Faktaboks

Kathe Rita Lasnik
Født
13. oktober 1927, Oslo
Død
1. desember 1942, Auschwitz
Kathe Rita Lasnik
Av /HL-senteret.
Lisens: CC BY SA 3.0

Kathe Rita Lasnik var ei norsk jente som ble drept i konsentrasjonsleiren Auschwitz under andre verdenskrig, fordi hun var av jødisk opphav. Hun ble bare femten år gammel.

I 2003 ble Kathe Lasnik trukket fram fra glemselen ved at forfatteren Espen Søbye skrev en bok om henne, og i 2011 fikk hun en plass i Oslo oppkalt etter seg.

Barndom

Kathe Rita Lasnik ble født i Oslo den 13. oktober 1927. Hun var ett av fire barn i familien Lasnik. Foreldrene, Dora og Elias Lasnik, hadde innvandret til Oslo fra Russland i 1908 fordi det var vanskelig å leve som jøder der. Kathe Lasnik bodde først i Oslo sentrum, hvor hun gikk på Møllergata skole. Deretter tok hun folkeskoleeksamen på Majorstua skole før hun begynte på Fagerborg skole. Da hadde familien flyttet til Hertzbergs gate på Fagerborg.

Arrestasjon og deportasjon

Kathe gikk på Fagerborg skole da hun ble arrestert sammen med moren og søsteren sin i november 1942. Omtrent samtidig ble faren arrestert mens han lå på sykehus. Alle fire ble sendt til Tyskland med DS Donau den 26. november 1942, sammen med 525 andre jøder. Da de ankom Auschwitz den første desember, ble de umiddelbart drept ved at de ble gasset i hjel.

Minnet om Kathe

I 2003 ble Kathe Lasnik trukket fram fra glemselen ved at forfatteren Espen Søbye skrev en bok om henne. I 2011 fikk Kathe Lasnik en plass i Oslo oppkalt etter seg. Historien hennes brukes også aktivt av HL-Senteret i sin formidling for ungdom.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Espen Søbye, Kathe, alltid vært i Norge. Oslo: Forlaget Oktober 2003.

Kommentarer (2)

skrev Andreas Vaa Bermann

Hei. På spørsmål fra et tidskrift i USA ble jeg gjort oppmerksom på kildehenvisningen til bildet av Kathe. Den er vel feil her? HL-senteret har vel ikke originalen til dette, og i boken oppgis kilden som p.e. (privat eie) - dvs gitt til forfatter/forlag for bruk i boken. Så om HL-senteret skal oppgi sin kilde her så er vel det boken, hvor HL-senteret har scannet bildet fra?

Vi kan sørge for bildet i bedre oppløsning om det er ønskelig.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg