Källemo

Jonas Bohlins stol Concrete er et viktig bidrag til den internasjonale postmodernistiske møbelformgivningen.

Artikkelstart

Källemo er en svensk møbelprodusent. Firmaet har siden 1980-årene stått for en progressiv stil og gått utenfor allfarvei. Målet har ikke primært vært å tjene penger, men heller skape opplevelser, diskusjoner og nysgjerrighet.

Faktaboks

Også kjent som

Collection Källemo Aktiebolag

Sven Lundh

Källemo ble etablert i Vaggeryd i Sverige i 1946. Helt siden Sven Lundh (1925–2015) overtok og reetablerte Källemo i 1970 har firmaet gått sine egne veier. Denne filosofien gjenspeiles blant annet i Lundhs uttalelse: «Det kan inte vara någon risk i att människan har en kreativ natur. Den enda risken är att man blir ikke-kommersiell. Risken med att samhället blir mindre kommersiell är att det blir mer mänskligt.»

Jonas Bohlin

At Källemo var et annerledes firma ble tydelig da man produserte Jonas Bohlins (født 1953) stol Concrete i 1981. Stolen er utført i støpt betong og ble opprinnelig laget som eksamensoppgave i 1980 da Bohlin studerte ved kunsthåndverksskolen Konstfack i Stockholm. Concrete vakte sterke diskusjoner og kontroverser og satte dermed Bohlin og Källemo på det internasjonale designkartet.

Mats Theselius

Mats Theselius´ stol The Elk (Älgskinnsfåtöljen) har bidratt til å fremheve Källemo som en banebrytende møbelprodusent.

Mats Theselius (født 1956) er Källemos mest kjente designer. Samarbeidet har vart siden rundt 1990. Hans gjennombrudd kom med skapet National Geographic som var tilpasset 25 årganger av tidsskriftet med samme navn. Senere skapte han overskrifter med stoler som The Elk, Rex og El Rey.

Andre designere

I tillegg til Bohlin og Theselius har blant andre Alice Kunftova, Dan Ihreborn, Erik Karlström og Knud Færch tegnet møbler for firmaet. Leserommet på Astrup Fearnley Museet i Oslo er fylt med Källemos møbler, objekter og lamper.

I dag er Sven Lundhs sønn Erik Lundh firmaets majoritetseier.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Millhagen, Rebecka (2007). Personakt Sven Lundh : En bok om Källemos skapare, Arena

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg