Rendalen kraftverk

Rendalen kraftverk er et elvekraftverk i Rendalen kommune, Hedmark. Glommavassdraget. Rendalen kraftverk består av to separate kraftstasjoner. Kraftstasjonene har felles tilløpstunnell, ca. 29 km lang, med inntak i Høyegga dam i Glomma (470 moh) og utløp i Rena elv, ca. 5 km ovenfor Lomnessjøen (255 moh). Tunnelen har 5 tverrslag og passerer blant annet Jutulhogget ved Barkald. Etter å ha passert kraftverkene renner vannet inn i Glomma igjen nord for Rena. Kraftverkenes slukeevne er 55 m³/s.

Faktaboks

Også kjent som
tidl. Jutulhogget kraftstasjon

Rendalen 1 kraftverk

Kraftstasjonen ligger i fjellet ved Hornset i Rendalen. Brutto fallhøyde er 210 meter, som utnyttes i en Francis-aggregat med en maksimal ytelse på 94 MW og en midlere årsproduksjon på 675 GWh. Avløpstunnelen er 800 meter lang. Stasjonen ble satt i drift i 1971.

Rendalen 2 kraftverk

Kraftstasjonen ligger i fjellet ca. 200 meter innenfor den gamle kraftstasjonen. Med en fallhøyde på 210 meter har denne en maksimal ytelse på 100 MW. Rendalen 2 har en årsproduksjon på 715 GWh, som er 40 GWh mer enn i den gamle stasjonen. Under normale omstendigheter er det Rendalen 2 som kjører, mens Rendalen 1 holdes driftsklar og kjøres under revisjoner og ellers ved behov. Rendalen 2 ble satt i drift i juni 2013 etter fire års byggetid.

Kraftverkene eies av Opplandskraft DA.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg