Rendalen kraftverk er et elvekraftverk i Rendalen kommune, Hedmark. Glommavassdraget. Rendalen kraftverk består av to separate kraftstasjoner. Kraftstasjonene har felles tilløpstunnell, ca. 29 km lang, med inntak i Høyegga dam i Glomma (470 moh) og utløp i Rena elv, ca. 5 km ovenfor Lomnessjøen (255 moh). Tunnelen har 5 tverrslag og passerer blant annet Jutulhogget ved Barkald. Etter å ha passert kraftverkene renner vannet inn i Glomma igjen nord for Rena. Kraftverkenes slukeevne er 55 m³/s.

Kraftstasjonen ligger i fjellet ved Hornset i Rendalen. Brutto fallhøyde er 210 meter, som utnyttes i en Francis-aggregat med en maksimal ytelse på 94 MW og en midlere årsproduksjon på 675 GWh. Avløpstunnelen er 800 meter lang. Stasjonen ble satt i drift i 1971.

Kraftstasjonen ligger i fjellet ca. 200 meter innenfor den gamle kraftstasjonen. Med en fallhøyde på 210 meter har denne en maksimal ytelse på 100 MW. Rendalen 2 har en årsproduksjon på 715 GWh, som er 40 GWh mer enn i den gamle stasjonen. Under normale omstendigheter er det Rendalen 2 som kjører, mens Rendalen 1 holdes driftsklar og kjøres under revisjoner og ellers ved behov. Rendalen 2 ble satt i drift i juni 2013 etter fire års byggetid.

Kraftverkene eies av Opplandskraft DA.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.