Faktaboks

Julia Child

Pikenavn: McWilliams

Født
15. august 1912, Pasadena California, USA
Død
13. august 2004, Montecito, California, USA
Julia Child
Julia Child, foto fra 1992.
Julia Child
Av /NTB scanpix.

Julia Child var en amerikansk kokk, forfatter og TV-personlighet. Hun er kjent som kvinnen som brakte fransk matlaging inn i nordamerikanske husholdninger.

Liv og virke

Child jobbet opprinnelig for en forgjenger til etterretningsorganisasjonen CIA, hvor hun traff sin mann Paul Child. Mens Julia Child bodde i Frankrike, hvor Paul var utstasjonert etter andre verdenskrig, oppdaget hun fransk matlaging og begynte på kokkeskolen Le Cordon Bleu.

I Paris drev Child en matlagingsskole sammen med Simone Beck og Louisette Bertholle. Disse to hadde allerede begynt på et kokebokmanuskript om fransk matlaging beregnet på et amerikansk publikum. Manuskriptet ble først akseptert av forlagshuset Houghton Mifflin, men senere refusert fordi redaktøren mente det var for omfattende. Forlagshuset Alfred A. Knopf endte opp med å publisere boken Det gode franske kjøkken (engelsk: Mastering the Art of French Cooking) under oversyn av forlagsredaktøren Judith Jones. Den norske oversettelsen kom i 1985.

Child begynte etter dette som regelmessig matskribent for avisen The Boston Globe, publiserte en rekke bøker og startet TV-programmet Den franske kokken (engelsk: The French Chef) på en lokal TV-kanal i Boston. Programmet ble datidens mest sette matlagingsprogram på TV i USA. Hun sto også bak en rekke andre matlagingsprogrammer på TV, og kjøkkenet hun brukte i de fleste TV-programmene hun laget på 1990-tallet er nå på Smithsonian-Stiftelsens museum for USAs historie.

Utmerkelser

Julia Child ble tildelt en rekke utmerkelser for sine TV-programmer, inkludert Peabody-prisen og flere Emmy-priser. Child mottok også Æreslegionen, ble medlem av American Academy of Arts and Sciences, fikk Presidentens frihetsmedalje, og hun var innehaver av flere æresdoktorater.

Portretter

Child har blitt portrettert i flere filmer, blant annet i den Nora Ephron-regisserte storfilmen Julie & Julia (2009), med Meryl Streep i hovedrollen, og vært gjenstand for en rekke bøker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg