Julia Child, kokk, forfatter og TV-personlighet fra USA. Child er kjent som kvinnen som brakte fransk matlagning inn i nordamerikanske husholdninger.

Child jobbet opprinnelig for en forgjenger av etterretningsorganisasjonen CIA, hvor hun traff sin mann Paul Child. Mens Julia Child bodde i Frankrike, hvor Paul var utstasjonert etter  den andre verdenskrig, oppdaget hun fransk matlaging og begynte på kokkeskolen Le Cordon Bleu. 

I Paris drev Child en matlagingsskole sammen med Simone Beck og Louisette Bertholle. Disse to hadde allerede begynt på et kokebokmanuskript om fransk matlaging beregnet på et nordamerikansk publikum. Manuskriptet ble først akseptert av forlagshuset Houghton Mifflin, men senere refusert fordi redaktøren mente det var for omfattende. Forlagshuset Alfred A. Knopf endte opp med å publisere boken Det gode franske kjøkken (engelsk: Mastering the Art of French Cooking) under oversynet av forlagsredaktøren Judith Jones.

Child begynte etter dette som regelmessig matskribent for avisen the Boston Globe, publiserte en rekke bøker og startet TV-programmet Den franske kokken (engelsk: The French Chef) på en lokal TV-kanal i Boston. Programmet ble datidens mest sette matlagingsprogram på TV i USA. Hun sto også bak en rekke andre matlagingsprogrammer på TV, og kjøkkenet hun brukte i de fleste TV-programmene hun laget på 1990-tallet er nå på Smithsonian-Stiftelsens museum for USAs historie.

Julia Child vant en rekke anerkjennelser for sine TV-programmer i løpet av sin levetid, inkludert Peabody-prisen og flere Emmy-priser. Child har også mottatt den Franske Æreslegionen, blitt utpekt som medlem av USAs Vitenskapsakademi, mottatt Presidentens Frihetsmedalje, og hun var innehaver av flere æresdoktorater. Child har blitt portrettert i flere filmer, senest i den Nora Ephron-regisserte storfilmen Julie & Julia, med Meryl Streep i hovedrollen, og vært gjenstand for en rekke bøker.

Det gode franske kjøkken ble oversatt til norsk i 1985.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.