Joseph Grimeland, født i Oslo, norsk billedhugger. Han var elev av Wilhelm Rasmussen Statens kunstakademi i 1933–36 og foretok studiereiser til Italia og Paris.

Grimelands statuer og relieffer er preget av et klart, noe kjølig formspråk, forent med ungdommelig følsomhet i Nasjonalmuseets/Nasjonalgalleriets Naken gutt (1939), mer reflektert i arbeidene over hovedinngangen på Oslo rådhus, Oslopiken i forgylt bronse (1951), Bokken Lasson (1962) og det figurrike relieff Land og sjø.

Grimeland utførte flere krigsmonumenter i Halden, på Nordre Skøyen og i Ullevål hageby, Oslo. Et av hans mest betydningsfulle offentlige verker er krigsseilermonumentet på Bygdøynes (reist i 1980), en dramatisk komposisjon med fem figurer i overnaturlig størrelse. Blinde tiggere fra Marrakech, fra 1972, ble innkjøpt av Oslo kommune, reist ved Røa kirke, 1983. Hans statue av Sigrid Undset ble avduket på Lillehammer 1977. Statuen av Kirsten Flagstad ble reist foran Norges Musikkhøgskole 1981. En byste av Olaf Bull ble oppført 1989 (St. Olavs gate/Tullins gate i Oslo). Han utførte også teaterdekorasjoner på Nationaltheatret. Grimeland var formann i Norsk Billedhuggerforening i 1974–78.

  • Andersen, Stig m.fl.: Joseph Grimeland, 1996
  • Joseph Grimeland : skulptur og maleri, 1996 (utstilling: Oslo Rådhus)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.