Joachim Heinrich Campe

Faktaboks

Joachim Heinrich Campe
uttale:
kˈampe
født:
29. juni 1746, Holzminden, Tyskland
død:
22. oktober 1818, Braunschweig, Tyskland

Joachim Heinrich Campe var en tysk skolemann og pedagogisk forfatter som i dag huskes best – om enn bare indirekte – for sin bearbeidede versjon av Robinson Crusoe.

Campe var ivrig tilhenger av Johann Bernard Basedows oppdragelsestanker og arbeidet en kort tid ved hans skole i Dessau. Basedows Revisjonsverk (1785–1791) var datidens pedagogiske leksikon.

Campe har størst betydning som forfatter av barnebøker. Bøkene var ment å være belærende, samtidig med at de moret barna. Mest kjent av disse er bearbeidelsen av Robinson Crusoe og Amerikas oppdagelse.

I Campes opprinnelige versjon, Robinson der Jüngere fra 1779–1780, var Defoes jeg-forteller endret til en tredjepersonsforteller, og hovedpersonen var nå en elsket sønn i Hamburg. Mest påfallende er det likevel at historien var pakket inn i en rammefortelling hvor en far forteller historien for sine barn, og at fortellingen veksler med en belærende dialog om moral, dyder og nyttig naturkunnskap. I senere, bearbeidede utgaver er rammefortellingen utelatt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg