Joachim Heinrich Campe

Faktaboks

Joachim Heinrich Campe
Uttale
kˈampe
Født
29. juni 1746, Holzminden, Tyskland
Død
22. oktober 1818, Braunschweig, Tyskland

Artikkelstart

Joachim Heinrich Campe var en tysk skolemann og pedagogisk forfatter som i dag huskes best – om enn bare indirekte – for sin bearbeidede versjon av Robinson Crusoe.

Campe var ivrig tilhenger av Johann Bernard Basedows oppdragelsestanker og arbeidet en kort tid ved hans skole i Dessau. Basedows Revisjonsverk (1785–1791) var datidens pedagogiske leksikon.

Campe har størst betydning som forfatter av barnebøker. Bøkene var ment å være belærende, samtidig med at de moret barna. Mest kjent av disse er bearbeidelsen av Robinson Crusoe og Amerikas oppdagelse.

I Campes opprinnelige versjon, Robinson der Jüngere fra 1779–1780, var Defoes jeg-forteller endret til en tredjepersonsforteller, og hovedpersonen var nå en elsket sønn i Hamburg. Mest påfallende er det likevel at historien var pakket inn i en rammefortelling hvor en far forteller historien for sine barn, og at fortellingen veksler med en belærende dialog om moral, dyder og nyttig naturkunnskap. I senere, bearbeidede utgaver er rammefortellingen utelatt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg