João Pessoa

Cabo Branco – senter for vitenskap, kultur og kunst – er tegnet av en av pionerene innen modernistisk arkitektur, Oscar Niemeyer.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

João Pessoa er hovedstad og største by i delstaten Paraíba, nær elven Paraíbas munning i nordøstre Brasil, 120 kilometer nord for Recife. Selve bykommunen har 817 511 innbyggere og er sentrum for en større byregion med 1 290 223 innbyggere (IBGE, estimat for 2020).

Faktaboks

Uttale
ʒwão pesˈåa

Turisme er byens viktigste næringsvei. João Pessoa er kjent som Brasils «grønneste by» og har mange vakre parker, strender og botanisk hage. Byen har en rik kulturarv med mange bygninger fra kolonitiden, blant annet et fransiskanerkloster fra 1600-tallet. Det historiske bysenteret er vernet som nasjonal kulturarv. Et kultursenter innviet i 2008 er et av Oscar Niemeyers siste verk.

Historie

João Pessoa er en av de eldste byene i Brasil, grunnlagt som Cidade Real de Nossa Senhora das Neves i 1585. I 1588 ble den omdøpt til Filipea de Nossa Senhora das Neves til ære for Filip 2, daværende konge av Spania og Portugal. På 1600-tallet fikk byen navnet Fredrikstad etter Fredrik Henrik, prins av Oranien, og var sammen med Mauritsstad (dagens Recife) en av to hovedbyer i Nederlandsk Brasil. Da Portugal gjenerobret kontrollen over området ble byen kjent som Parahyba, før den offisielt fikk navnet João Pessoa i 1930 til ære for delstatens president.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg